• Start: 27/01/2017 08:00, 2 More
  • End: 27/01/2017 09:00

  • Start: 28/01/2017 08:00
  • End: 28/01/2017 09:00

  • Start: 29/01/2017 08:00
  • End: 29/01/2017 09:00

Омаж америчком глумцу Роберту Вону

Сала Динко Туцаковић, Косовска 11. Од 27. до 29. јануара 2017.

 

 

Петак 27.1.

17:00 СЕДМОРИЦА ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ (САД, 1960)
The Magnificent Seven
ул. Јул Бринер (Yul Brynner), Ели Валах (Eli Wallach), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Џон Старџис (John Sturges)

19:00 ШПИЈУН У ЗЕЛЕНОМ ШЕШИРУ (САД, 1966)
The Spy in the Green Hat
ул. Роберт Вон (Robert Vaughn), Дејвид Мекелум (David McCallum)
р. Џозеф Сарџент (Joseph Sargent)

21:00 БУЛИТ (САД, 1968)
Bullit
ул. Стив Меквин (Steve McQueen), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Питер Јејтс (Peter Yates)

 

Субота 28.1.

16:30 МОСТ КОД РЕМАГЕНА (САД, 1969)
The Bridge at Remagen
ул. Џорџ Сигал (George Segal), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Џон Гиљермин (John Guillermin)

18:30 ПАКЛЕНИ ТОРАЊ (САД, 1974)
The Towering Inferno
ул. Стив Меквин (Steve McQueen), Пол Њумен (Paul Newman) Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Џон Гиљермин (John Guillermin)

21:00 ВИСОКА МЕТА (САД, 1978)
Brass Target
ул. Софија Лорен (Sophia Loren), Џон Касаветес (John Cassavetes), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Џон Хог (John Hough)

 

Недеља 29.1.

16:30 ПАСЈИ СИНОВИ (САД, 1981)
S.O.B.
ул. Џули Ендруз (Julie Andrews), Вилијем Холден (William Holden), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Блејк Едвардс (Blake Edwards)

18:30 ВЕЛИКИ ТРАНСПОРТ (ЈУГ/ИТ/САД, 1983)
ул. Џејмс Францискус (James Franciscus), Стив Рејлсбек (Steve Railsback), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Вељко Булајић

21:00 СУПЕРМЕН III (ВБ/САД, 1983)
Superman III
ул. Кристофер Рив (Christopher Reeve), Ричард Прајор (Richard Pryor), Роберт Вон (Robert Vaughn)
р. Ричард Лестер (Richard Lester)

Сећање на… Роберт Вон (1932–2016)

Један од најпрофилисанијих америчких филмских и телевизијских глумаца, познат по улози уљудног агента Наполеона Сола, коју је играо у више од 100 епизода култне серије The Man from U.N.C.L.E. (1964–1968), умро је од леукемије у 83. години у свом дому у Конектикату.

Роберт Фрaнсис Вон (Robert Francis Vaughn) родио се у Њујорку у породици уметника. Његов отац био је радио-глумац, а мајка позоришна глумица. Млади Роберт први пут је запао за очи захтевној и размаженој америчкој филмској врхушци када је био номинован за награду Оскар за најбољу споредну улогу у филму The Young Philadelphians (1959). Улога пијанца који је оптужен за убиство, а кога на суду брани адвокат (Пол Њумен (Paul Newman)), трасирала му је пут ка највећим филмским висинама и достигнућима у свету холивудског гламура и шоу-бизниза. Многе његове тадашње колеге имале су проблем како да изнесу бар једну карактерну улогу, а Роберт Вон је без икаквог проблема успевао да се избори с мноштвом потпуно различитих у свим серијалима и филмовима у којима је играо током своје педесетогодишње каријере, почев од вестерна, преко шпијунских и ратних остварења, до политичких драма и многих других.

Међутим, кренимо редом. Већ 1960. Вон глуми у једном од најпознатијих вестерна свих времена Седморица величанствених (The Magnificent Seven). Наступа у улози револвераша Лија који сумња у своју храброст, али добија ту част да буде изабран за једног од седморице јунака који треба да одбране мало мексичко село и групу сељака од насилне и бруталне банде предвођене Елијем Валаком. Иако је том улогом цементирао свој статус у Холивуду, наредних година биће више окренут раду на телевизији.

Седморица величанствених (The Magnificent Seven, 1960)

Током касних педесетих и раних шездесетих појавио се у 200 улога гостујући у разним телевизијским епизодама и шоуима. Свој пробој на телевизији прави 1963. када му је додељена главна улога у серији The Lieutenant. Том улогом доказао је да више није вечити најбољи избор за споредне улоге, већ да с разлогом може да поднесе и терет водеће роле. Управо продуцент те серије Норман Фелтон пружио му је још једну шансу тако што се заложио за то да он буде изaбрaн за главну улогу у серији поменутој на почетку текста. Серија је постала једна од најгледанијих шездесетих година, а сам Вон је од скромне америчке звезде постао велика интернационална филмска фигура. Ипак, и поред великог успеха који га је наједном задесио, у његовим очима могла се препознати жал за великим платном. Још једном његов таленат долази до пуног изражаја у акционом мегахиту Булит (Bullitt, 1968), у коме игра амбициозног полицијског агента Валтера Чалмерса. Та улога омогућава му да се укрца на брод који плови ка играном филму; на крају крајева то је оно за чим је толико и жудео. Од тада је радио само на играним филмовима. Већ 1969. године глуми нацистичког генерала у МГМ-вом ратном спектаклу Мост код Ремагена (Bridge at Remagen), да би се 1970. обрео у улози доктора Бергена који свог пацијента Теренса Стампа после тридесет година проведених у коми враћа међу живе, у филму The Mind of Mr. Soames. Плодан глумачки период крунише улогом надменог сенатора у филму катастрофе Паклени торањ (The Towering Inferno, 1974). У међувремену, глумачки пут одводи га преко Атлантика. У Енглеској добија главну улогу у серији The Protectors (1972). На снимању упознаје глумицу Линду Стаб, којом ће се оженити 1974. С повременим излетима до Америке, прву половину седамдесетих проводи радећи на енглеском тлу. У том периоду завршава и своју тезу „Red Scare” о Макартијевој ери, коју је 1972. преточио у књигу Only Victims: A Study of Show Business Blacklisting. Успешне седамдесете крунише наградом Еми за улогу у серији Washington: Behind Closed Doors (1977). Током осамдесетих, равномерно је распоредио своје улоге на играном филму и на телевизији. Тај део његове каријере биће упамћен по неколико улога у запаженим филмовима: Пасји синови (S.O.B., 1981), Супермен III (Superman III, 1983), Delta Force (1986) и Црни месец (Black Moon Rising, 1986).

Убрзо објављује јавности да жели да уплови у мирније воде и да због тога има намеру да се посвети писању аутобиографије Christ, Shakespeare, Ho Chi Minh: As I Knew Them. Књигу је завршио 2008. али под другим називом A Fortunate Life. Потом се ангажује као либерални активиста и открива да више времена жели да проводи са супругом.

Елегантан и неустрашив, какав је одувек био, показује да и даље у себи носи харизму, глумећи без икаквих претварања у филмској комедији The Magnificent Eleven (2012), у којој чланови фудбалског тима помажу Индијанцу да одбрани свој ресторан од локалних криминалаца. Филм је био својеврсни омаж славном вестерн претходнику Седморица величанствених.

Иза Вона су остали супруга и двоје деце које је имао с њом.

Бојан Ковачевић