• Start: 13/09/2017 17:00
  • End: 14/09/2017 21:00

РЕВИЈА ФИЛМОВА

In memoriam... Powers Boothe (1948-2017)

Сала Динко Туцаковић, Косовска 11. 13. и 14. септембар 2017.

 

Среда, 13.9.

17:00 ЈУЖЊАЧКА УТЕХА (САД, 1981)
Southern Comfort
ул: Кит Карадин (Keith Carradine), Пауерс Бут (Powers Boothe)
р: Волтер Хил (Walter Hill)

19:00 ГРАД ГРЕХА (САД, 2005)
Sin City
ул: Мики Рурк (Mickey Rourke), Пауерс Бут (Powers Boothe)
р: Френк Милер (Frank Miller), Роберт Родригез (Robert Rodriguez)

Четвртак, 14.9.

16:00 СТАЉИНГРАД (СССР/ДРН/САД/ЧССР, 1989)
Stalingrad
ул: Пауерс Бут (Powers Boothe), Михаил Уљанов (Михаи́л Улья́нов)
р: Јуриј Озеров (Юрий Озеров)

 

Сећање на... Пауерс Бут

Маркантан, профилисан, упечатљивог гласа, Пауерс Бут (1948–2017) никога није остављао равнодушним. Његову каријеру окарактерисале су улоге „лоших момака”, али он се није држао устаљених жанровских клишеа, већ је своје ликове градио на више нивоа и чинио их забавним, па чак и „опасно заводљивим”.

После завршеног формалног школовања Бут наступа у позоришту готово две године. Прву малу филмску ролу остварује у Девојци за збогом (The Goodbye Girl, 1977), да би одмах затим одиграо такође малу али веома упечатљиву ролу продавца Хенкија (само име имало је велику геј конотацију) у сада већ култном, а тада веома контроверзном филму Вилијема Фридкина Глуварење (Cruising, 1980). Исте године добија главну улогу у телевизијском остварењу Прича о Џиму Џонсу (Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones), рађеном по истинитим догађајима из живота свештеника Џима Џонса, оснивача контроверзног култа који је однео гомиле невиних људских живота.

Већ следеће године добија улогу у сјајном остварењу Волтера Хила Јужњачка утеха (Southern Comfort, 1981), у коме пружа одличну ролу скупа са Китом Карадином. Та напета прича чија се радња одиграва на југу Америке, на трагу нешто ранијег успешног Бормановог остварења Ослобађање, приказује живот и борбу кајунских урођеника и новопридошлих „цивилизованих” Американаца. Да све то није била само случајност, показује чињеница што након епизоде у нешто слабијем остварењу Џона Милијуса Црвена зора (Red Dawn, 1984) сарађује управо са Борманом у Смарагдној шуми (The Emerald Forest, 1985). У том филму изнедрио је одличну улогу оца који је у потрази за сином кога је отела група Абориџина.

Друга половина осамдесетих и деведесете донеће му помало клишеизиране улоге негативаца у филмовима попут Хиловог Без милости (Extreme Prejudice, 1987) и Косматосовог Тумбстона (Tombstone, 1993), али и сјајну ролу у ТВ серијалу о познатом детективу Филипу Марлоу. Иако та остварења нису постигла неки запаженији успех, улоге које је остварио, као нарко бос Кеш Бејли код Хила и Коврџави Били Брокус код Косматоса, показују његов таленат да и у најцрњим душама пронађе нешто што гледалац може да заволи. Једна од ретких улога у том периоду која се знатно разликовала јесте рола генерала Чујкова у епопеји Јурија Озерова Стаљинград (Stalingrad, 1990).

Након мање-више сличних улога у филмовима Никсон (Nixon, 1990) и Потпуни заокрет (U Turn, 1997), као и у више телевизијских остварења, Бут је на упечатљив начин одиграо ролу мастермајнд злочинца, сенатора Рорка, у револуционарном остварењу Френка Милера Град греха (Sin City, 2005), рађеном по веома хваљеној графичкој новели истог аутора. Вредне помена су и његове улоге у врло популарним телевизијским серијалима као што су 24 сата (24) и вестерн класик Дедвуд (Deadwood).

Пауерс Бут био је један од стубова жанровског филма америчке кинематографије и један из групе старијих глумаца за које се увек говорило да с правом заслужују статус који имају, а који уопште нису ни тражили, укратко легенда у правом смислу те речи.

Бранислав Ердељановић