• Start: 01/10/2016 00:00
  • End: 01/10/2016 00:00

Orig. naslov Undercover / Underground Guerrillas
Podaci (VB, 1943) 80'
Uloge Džon Klements, Tom Vols
Režija Sergej Nolbandov
Mesto Sala "Dinko Tucaković", Kosovska 11
Datum 1. oktobar 2016.
Vreme 17:00
Program Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša

Undercover je britanski crno-beli ratni film snimljen 1943. godine u režiji Sergeija Nolbandova, poznat kao jedno od dva ostvarenja napravljena za vreme Drugog svjetskog rata u kojima se veliča četnički pokret u tada okupiranoj Jugoslaviji.

Protagonista, koga tumači Džon Klements, je bivši kapetan jugoslovenske kraljevske vojske koji nakon okupacije u brdima Srbije vodi gerilski rat protiv nemačkih okupatora, dok njegov brat kao lekar u beogradskoj bolnici prividno kolaborira sa Nemcima, a zapravo prikuplja podatke o aktivnostima okrutnog nemačkog generala.

Originalno snimljen pod naslovom Chetnik, Undercover je premijeru imao nedugo nakon nešto poznatijeg i komercijalno uspešnog holivudskog filma Chetniks! The Fighting Guerillas, ali je ona koincidirala sa promenom stava vodećih savezničkih sila prema Jugoslaviji, odnosno odlukom da se umesto četnika podrže Titovi partizani. Zbog toga je film podvrgnut cenzuri, odnosno promenjen mu je naslov i iz njega su izbačene sve reference na Mihailoivćeve četnike, pa se za njih koristi generički izraz "gerilci".

Prikriveni – Undercover (1943)