• Start: 24/06/2016 00:00
  • End: 24/06/2016 00:00

Orig. naslov Povratak
Podaci (JUG, 1966) 70'
Uloge Velimir Bata Živojinović, Snežana Lukić
Režija Živojin Pavlović
Mesto Svečana sala, Uzun Mirkova 1
Datum 24. jun 2016.
Vreme 19:30
Program Sećanje na... Velimir Bata Živojinović

Bivši kriminalac pokušava da se posle izdržane kazne, prilagodi novoj sredini. Dolazi do sukoba sa nekadašnjim drugovima koji žele da ga upletu u nove kriminalne poduhvate ali i razumevanje devojke sa kojom želi da otpočne novi i pošteniji život. I na kraju njegova smrt kao rezultat nesporazuma, nesrećnih okolnosti i loše sudbine.

***

Povratak je jugoslovenski crno-beli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Živojina Pavlovića, a po scenariju Branimira Torija Jankovića. Zbog radnje smeštene u milje društvenih marginalaca i izrazitog pesimizma se često navodi kao jedno od tipičnih ostvarenja pokreta kasnije poznatog kao crni talas.

_________

"U ranije snimljenom – no zbog cenzure kasnije realiziranom – filmu Povratak radi se o protagonistu koji dolazi sa šestogodišnje robije. Al Kapone je u kriminalnom miljeu prigradskog beogradskog podzemlja ostao legendom. No, poželjevši drukčiju egzistenciju, nakon povratka suočit će se s fatalnim usudom. Naime, za Al Kaponea promjena je nemoguća. Završit će ubijen od represivnih organa sistema koji ga je zatvarao i koji ga je izolirao od tzv. običnog života. Autorski, ovo je podcrtano u odabiru glumaca što ih Pavlović rabi u filmu. Kriminalce, naime, glume članovi konceptualne umjetničke skupine Medijala. No, prikaz takve realnosti nije naišao na podršku službenih cenzora. Gostionice, potleušice, kamp-prikolice – sve u okružju smetlišta, skladišta i vašarskih okupljališta – bit će prostor koji će i fizički oblikovati tjeskobu i nemir Pavlovićevih protagonista. (Sjetimo se samo najpoznatijeg, Džimija Barke iz Kad budem mrtav i beo.)"

Marijan Krivak, filmovi.hr, 31. 05. 2010.

Povratak (1966)-2