• Start: 17/10/2016 00:00
  • End: 17/10/2016 00:00

Orig. naslov Posmatrači
Podaci (SRB, 2016)
Uloge Aleksandar Đurica, Vanja Ejdus
Režija Nikola Ljuca
Mesto Svečana sala, Uzun Mirkova 1
Datum 17. oktobar 2016.
Vreme 19:00
Program

Film „Posmatrači“ reditelja Nikole Ljuce, koji se bavi problemom trgovine ljudima, biće premijerno prikazan u ponedeljak 17. oktobra u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

U utorak 18. oktobra u 20 časova, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, film će biti prikazan na RTS-u, a zatim i u velikom broju osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, roditelja, nastavnika i čitave zajednice o ovom problemu i kriminalnoj radnji.

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. „Posmatrači“ šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, mladi čovek mora da razgovara o svojim strahovima, problemima i sumnjama sa bližnjima ili stručnjacima.

Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju, i da ukaže na put izlečenja i pomoći.

Reditelj filma je Nikola Ljuca, koji je poznat po  svom filmu “Vlažnost, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac, a scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije Dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić.

Uloge: Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Tamara Krcunovic, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević i mladi glumci iz pozorišta Dadov – Simona Sićović, Đjorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Film „Posmatrači“ realizuju Unitas fond, Mikser, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.