• Start: 11/02/2017 08:00
  • End: 12/02/2017 08:00

РЕВИЈА ФИЛМОВА

Ревија филмова: Мачке на филму

Сала Динко Туцаковић, Косовска 11. 11. и 12. фебруар 2017.

 

Субота 11.2.

17:00 ЦРНА МАЧКА (САД, 1934)
The Black Cat
ул. Борис Карлоф (Boris Karloff), Бела Лугоши (Bela Lugosi)
р. Едгар Г. Улмер (Edgar G. Ulmer)

18:30 МАЧКА ИЗ СВЕМИРА (САД, 1978)
The Cat from Outer Space
ул. Кен Бери (Ken Berry), Сенди Данкан (Sandy Duncan)
р. Норман Токар (Norman Tokar)

20:30 ДОРУЧАК КОД ТИФАНИЈА (САД, 1961)
Breakfast at Tiffany’s
ул. Одри Хепберн (Audrey Hepburn), Џорџ Пепард (George Peppard)
р. Блејк Едвардс (Blake Edwards)

 

Недеља 12.2.

17:00 МАЧАК ДЕТЕКТИВ (САД, 1965)
That Darn Cat!
ул. Хејли Милс (Hayley Mills), Дин Џоунс (Dean Jones)
р. Роберт Стивенсон (Robert Stevenson)

19:00 ПРИВАТНИ ДЕТЕКТИВ (САД, 1973)
Tho Long Goodbye
ул. Елиот Гулд (Elliot Gould), Нина ван Паландт (Nina van Pallandt)
р. Роберт Алтман (Robert Altman)

21:00 ЧОВЕК И МАЧАК (САД, 1974)
Harry and Tonto
ул. Арт Карни (Art Carney), Елен Брнстин (Ellen Burstyn)
р. Пол Мазурски (Paul Mazursky)

 

The Black Cat

Мачке на филму

Фебруар се од давнина сматра и зове мачјим месецом, о чему пева и једна шаљива домаћа песма из осамдесетих година „Фебруарски рокенрол” (у мом срцу ствара бол).

На интернету је последњих неколико година фебруар неизбежна тема. Најпопуларнији клипови, гифови и мимови управо су они с мачкама. Да не причамо о томе да су неке од њих постале прави правцати селебритији на интернету, посебно на Инстаграму и Фејсбуку. Грампи Кет, Нала, Нора – мачка која свира клавир, Шиши Мару, Џорџ и Шремптон, само су неке од мачака које су последњих неколико година постигле светску славу захваљујући интернету и друштвеним мрежама.

Да ли и филм то прати? Да, полако али сигурно, мада не само анимирани, као у прошлости. Прва асоцијација на мачке на филму свакако су Силвестер, Том, Гарфилд, Мачке из високог друштва. Тек потом долазе мачак из филма Доручак код Тифанија, или Тонто из филма Човек и мачак, или у скорије време безимени риђи мачак из филма браће Коен У глави Луина Дејвиса (Inside Llewyn Davis) од ког се не одваја главни јунак овог филма, па чак и Жена мачка (Cat Woman) – углавном из стрипова и филмова о Бетмену – коју је маестрално тумачила Мишел Фајфер. Један од првих кратких филмова снимњених крајем 19. века су биле управо две мачке које се боре у боксерском рингу са све минијатурним боксерским рукавицама. Први филм у ком је мачак био главни јунак је свакако Rhubarb из 1951. Риђи мачак ког усваја ексцентични богаташ, иначе власник рагби тима, постаје једини наследник после газдине смри, а сем богатства наслеђује и власнишво над рагби тимом.

Прошле године снимљено је и приказано неколико филмова у којима су главне улоге имале управо мачке: Kијану, риђи мачак који у истоименом филму прави друштво Кенону и Келу, или Боб, још један риђи мачак, о коме је, пошто се прославио на интернету, написана књига, а за њом уследила и филмска екранизација Чудесни улични мачак Боб. Може се приметити да посебну популарност на филму имају управо риђе мачке. Ту је и филм Девет живота, у ком лик ког глуми Кевин Спејси бива заробљен у телу мачке и тако се враћа у свој дом и породицу, за коју, док је био у људском облику, никада није имао времена због превише посла, и јапански Мачка самурај, који је наша публика имала прилике да гледа у Кинотеци на Фестивалу јапанског филма.

Свакако треба поменути и један од најнаграђиванијих европских филмова у последњих неколико година, румунски Смрт господина Лазарескуа, у ком су главне јунакиње и мачке различитих боја и величина.

У домаћем филму најпознатији су тиграсти мачак Милојковић из Срећне породице и мачак Жорж из филма Давитељ против давитеља, верни компањон инспектора Огњена Страхињића, ког је глумио Никола Симић. Чак се и лик радио-водитељке, коју је глумила Соња Савић, зове Софија Мачкић.

Мачке полако али сигурно после интернета и друштвених мрежа освајају и филмско платно.

Ђорђе Зеленовић