• Start: 16/06/2016 00:00
  • End: 16/06/2016 00:00

Orig. naslov Cleopatra
Osnovni podaci (VB/SAD/ŠVA, 1963) 232’
Uloge Elizabet Tejlor, Ričard Barton
Režija Džozef El Maknijevic
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Sala "Dinko Tucaković"

16. jun 2016.
19:00
Velikani svetskog filma...

Ričard Barton

Kleopatra je američko-britansko-švajcarski epski istorijski film snimljen 1963. godine u režiji Josepha L. Mankiewicza, poznat kao jedan od najskupljih, najspektakularnijih i najgledanijih filmova žanra, ali i kao jedna od najvećih komercijalnih katastrofa u istoriji Hollywooda.

Naslovna protagonistkinja, koju tumači Elizabeth Taylor je Kleopatra VII, posljednja kraljica drevnog Egipta iz Ptolemejske dinastije. Radnja se odvija od 48. pne. do 30. pne. i prikazuje njene napore da dođe na vlast, a potom očuva nezavisnost svoje države od Rimske Republike, koristeći svoje zavodničke sposobnosti tako što prvo na svoju stranu dovede rimskog državnika i vojskovođu Julija Cezara (čiji lik tumači Rex Harrison), a nakon Cezarove smrti njegovog doglavnika Marka Antonija (čiji lik tumači Richard Burton).

Kleopatra je predstavljala jedan od najambicioznijih projekata tadašnjeg Hollywooda, odnosno studija 20th Century Fox. Snimanje su, međutim, od samog početka obeležili brojni problemi - svađe originalnog režisera Reubena Mamouliana sa producentima, nakon kojih ga je zamenio Mankiewicz; bolest Elizabeth Taylor zbog koje se snimanje moralo odložiti na godinu dana; degradacija setova i uvenuće egzotičnih "egipatskih" biljaka u londonskim studijima zbog kojih je snimanje premešteno u Rim, te, konačno, burna ljubavna veza Taylor i Burton, koja je studiju donela negativni publicitet s obzirom da su oboje glumaca tada već bili u braku. 20th Century Fox je sve to začinio marketinškom kampanjom koja je bila gotovo jednako skupa kao i sam film, te je 1962. godine, još pre zakazane premijere, zapao u strahovite finansijske probleme te morao praktično obustaviti delatnost da se spasi od bankrota.

Kada je Kleopatra konačno puštena u bioskope, originalna verzija, koja je trajala preko četiri sata, je skraćena na na tri kako bi se omogućio što veći broj projekcija u jednom danu. Taj je potez pomogao da Kleopatra postane dotada najgledaniji film svih vremena, ali ni to nije moglo nadoknaditi ogromne troškove. Zbog toga je Kleopatra postala simbolom hollywoodske megalomanije, ali i označila kraj ere velikih istorijskih spektakala "većih od života".

***

Cleopatra 1963