• Start: 06/12/2018 18:00
  • End: 08/12/2018 23:30

FILMSKI FESTIVAL

Japansko-srpski festival filma

Jugoslovenska kinoteka | Uzun Mirkova 1 / Od 6. do 8. decembra 2018.

Peti, po sadržaju najambiciozniji JSFF (Japansko srpski festival filma), održaće se od četvrtka 6. do subote 8. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Posetioce očekuje izazovan, konstruktivan, upečatljiv, žanrovski neograničen takmičarski i revijalni filmski program domaćih i japanskih kratkometražnih ostvarenja koja su odgovorila na ovogodišnju festivalsku temu "Vizija". Kompleksnost ove teme uticala je na to da programski sadržaj bude sačinjen od mnogobrojnih aktivnosti koje bi sa različitog aspekta tretirale “Viziju”, publici približile temu i otvorile nove poglede na nju.

Prvi od tih sadržaja, kojim će JSFF biti svečano otvoren, biće multimedijalna grupna izložba autora ove dve zemlje koji su dali svoj neskromni umetnički doprinos i novu izražajnu dimenziju. U toku trodnevnog festivala, posetioci će moći da prisustvuju i tribinama na kojima će javne ličnosti diskutovati i izložiti koliko je ovaj fenomen bitan u njihovom ličnom i profesionalnom iskustvu. Na tribini “Vizija – napredak i opstanak” govoriće ličnosti sa domaće kulturne scene, a razgovori renomiranih reditelja na tribini "Vizija u kinematografiji: od ideje do realizacije", uslediće nakon prikazavanja njihovih studentskih ostvarenja.

Koliko je odnos na kulturnom i sociološkom planu napredovao za ovih pet godina između Srbije i Japana, posetioci će imati priliku lično da se uvere. Kroz filmski program moći će da vide gde je u očima srpskih i japanskih autora smeštena “Vizija” i šta za njih predstavlja. Program ovog malog jubileja kulturne razmene, upravo bi trebalo da odgovori na pitanje koliko je ova tema značajna za stvaraoca ili bilo kog pojedinca. Jedan od osnovnih motiva jeste da, kroz diskusije i umetnost, publika doživi podsticaj i da unapredi, probudi ili proširi sopstvene vizije.

Program je jednako namenjen onima koji redovno prate JSFF, prepoznajući sličnosti i razlike između dve kulture, kao i onima koji će ga prvi put posetiti i svojim prisustvom doprineti sazrevanju Festivala i kulturnog odnosa Srbije i Japana.

Japansko srpski festival filma (JSFF) je jedinstven festival kulturne razmene između Srbije i Japana koji se jednom godišnje održava u Beogradu i Tokiju u organizaciji udruženja CultCrave i Jugoslovenske kinoteke, sa ciljem da učvrsti odnose i ojača komunikaciju ove dve zemlje, promoviše autore i pospeši saradnju na polju produkcije.

 

Četvrtak, 06.12.

18:00 Svečano otvaranje petog JSFF-a

– Multimedijalna izložba: „Vizija“ Izlagači: Dragana B Stevanović, Olja Davido, Aleksa Gajić, Branislav Radišić, Gala Čaki, Miroslav Lazović

– Performans „In your coat“: Zajedničko izvođenje multimedijalnih umetnica Bojana Boa Knežević (Srbija) i Mariko Hori (Japan)

– Vitualni kutak: Predstavljanje virtualne realnosti (Fakultet savremenih umetnosti)

19:00 Tribina: „Vizija: Napredak i opstanak“. Govornici: Jakša Šćekić, Marija Ratković, Gala Čaki

20:30 Filmski takmičarski i revijalni progam

 

Petak, 07.12.

16:30 Filmski takmičarski i revijalni program

19:00 Predavanje Međuunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle. Govore: mr Milka Kresoja i Spasoje Vlaić

20:30 Filmski takmičarski i revijalni program

 

Subota, 08.12.

16:00 Takmičarski i revijalni program

18:00 – 20:30 Tribina reditelja: „Vizija: Ideja i poruka“. Posetioci će imati priliku da odgledaju kratke filmove istaknutih reditelja: Darko Bajić, Mladen Đorđević, Danilo Bećković i Vladimir Tagić. Nakon projekcije reditelji će razgovarati na temu: „Vizija: Ideja i poruka“

20:30 Takmičarski program i Comtrade dodela nagrada.