• Start: 02/10/2016 00:00
  • End: 02/10/2016 00:00

Orig. naslov Gus
Podaci (SAD, 1976) 96'
Uloge Edvard Asner, Don Nots
Režija Vinsent Mekeviti
Mesto Sala "Dinko Tucaković", Kosovska 11
Datum 2. oktobar 2016.
Vreme 19:00
Program Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša

Nisko rangirana ekipa američkog fudbala Kalifornijski atomi neprestano gubi, se dok ne regrutuje novog igrača, mazgu po imenu Gas. Ispostavi se da je Gas neverovatan šuter koji može da postigne pogodak preko čitavog terena! Kad Atomi počnu da pobeđuju, lopovi pokušaju da otmu njihovu novu zvezdu.

***

Suvereni vladar čarobnog sveta animiranih i igranih dečijih filmova Volt Dizni je tri godine pred svoju smrt producirao film o čuvenim konjima lipicanerima Čudo belih pastuva, za čije snimanje je angažovao krdo jugoslovenskih konja iz Đakova i Lipice (Slovenija). Ipak iako je na špici pisalo da su konji pozajmljeni za snimanje iz tih mesta, protagonisti filma nigde ne pominju ni Sloveniju ni Jugoslaviju, već samo Austriju i Španiju kao zemlje njihovog porekla.

Možda da bi se iskupila za ovaj kardinalni propust Dizni produkcija 1976. snima igrani film o - magarcu iz Jugoslavije! To magare iz filma Gas (Gus, 1976) pripada porodici Petrović i na naš tradicionlni narodni poklič „Ojha!” kao znak, ume da kopitom precizno loptu pošalje je na željenu udaljenost. To je naučio gledajući sina svog gazde Stevu Petrovića, vodećeg jugoslovenskog i evropskog fudbalera. Stevin mlađi brat Andrija otkrio je ovu magarčevu paranormalnu sposobnost, te uskoro obojica dospevaju slikom u crno bele ćirilične novine, a svetska slava je nadomak ruke. Nakon što je demonstrirao svoju virtuoznost s loptom, cela Amerika je poludela za magaretom. Pozivaju ga čak i da gostuje u njihovoj verziji TV Dnevnika gde mu se zahvaljuju sa: „Hvala ti što si probudio magarca u svima nama!”.