• Start: 05/10/2017 19:00
  • End: 07/10/2017 21:00

ФИЛМСКА РЕВИЈА

Дани чешког филма

Сала Динко Туцаковић, Косовска 11. Од 5. до 7. октобра 2017.

 

Четвртак, 5.10.

19.00 МИЛОШ ФОРМАН: ОНО ШТО ТЕ НЕ УБИЈЕ... (ЧШ, 2009)
Miloš Forman: Co tě nezabije...
документарни филм
р: Милослав Шмидмајер (Miloslav Šmidmajer)

 

Петак, 6.10.

19.00 ПРОКЛЕТСТВО ЛЕПОТЕ (ЧШ, 2016)
Zkáza krásou
документарни филм
р: Хелена Трештикова (Helena Třeštíková), Јакуб Хејна (Jakub Hejna)

 

Субота, 7.10.

17.00 ЧАРАПОКРАДИЦЕ (ЧШ, 2016)
Lichožrouti
Анимирани филм
р: Галина Миклинова (Galina Miklinova)

19.00 CELEBRITY D.O.O. (ЧШ, 2015)
Celebrity s.r.o.
ул: Јиржи Мадл (Jiří Mádl), Моника Хорватова (Monika Horváthová)
р: Милослав Шмидмајер (Miloslav Šmidmajer)

 

МИЛОШ ФОРМАН: ОНО ШТО ТЕ НЕ УБИЈЕ...

Miloš Forman: Co tě nezabije…
Документарни/биографски
Чешка (2009)
Режија: Милослав Шмидмајер (Miloslav Šmídmajer)
Камера: Властимил Жан (Vlastimil Žán), Мартин Кубала (Martin Kubala)
Музика: Петар Маласек (Petr Malásek)
Играју: Милош Форман, Петар Форман (Petr Forman), Ф. Мари Абрахам (F. Murray Abraham), Жан Клод Каријер (Jean-Claude Carrière), Мајкл Даглас (Michael Douglas), Луиза Флечер (Louise Fletcher), Матјеј Форман (Matěj Forman), Вуди Харелсон (Woody Harrelson), Натали Портман (Natalie Portman)

До 1989. године о Милошу Форману снимљена су два филма: у немачкој продукцији филм је снимио Јаромил Јиреш, а у белгијској Вјера Хитилова. После плишане револуције настао је први чешки документарни филм о М. Форману Држи се тог сна, у режији М. Шмидмајера. Шмидмајер је снимио Милоша Формана током његовог путовања бициклом из Париза на Међународни филмски фестивал у Карловим Варима. Управо мотив вожње бицикла у филму симболички представља Форманове животне и стваралачке перипетије. Шмидмајер је одшкринуо и неке интимне кутке Формановог живота који су инспирисали његово филмско стваралаштво и на неочекиваним местима се нашли у његовим филмовима.

 

ПРОКЛЕТСТВО ЛЕПОТЕ

Zkáza krásou
Документарни
Чешка (2016)
Режија: Хелена Трештикова (Helena Třeštíková), Јакуб Хејна (Jakub Hejna)
Сценарио: Хелена Трештикова (Helena Třeštíková)
Камера: Мартин Кубала (Martin Kubala), Јан Малирж (Jan Malíř), Јиржи Ход (Jiří Chod), Јаромир Некуда (Jaromír Nekuda)
Музика: Тадеаш Вјерчак (Tadeáš Věrčák)

Лида Барова, глумица којој је лепота била највећи дар, а истовремено и највеће проклетство, за кратко време постала је највећа чехословачка филмска звезда, која је освајала срца најмоћнијих мушкараца свог времена. Због везе с министром пропаганде Трећег рајха Јозефом Гебелсом веома брзо постала је народни непријатељ и симбол колаборације. Редитељка документарних филмова Хелена Трештикова сусрела се с Баровом док је ова била у егзилу. Пред крај глумичиног живота забележила је отворену исповест некада вољене, а касније проклињане звезде. Као пропратне снимке користила је уникатне материјале из неколико европских филмских архива и инсерте славних улога Лиде Барове.

 

CELEBRITY D.O.O.

Celebrity s.r.o.
Комедија
Чешка (2015)
Режија: Милослав Шмидмајер (Miloslav Šmídmajer)
Сценарио: Петар Худски (Petr Hudský), Јиржи Мадл (Jiří Mádl)
Камера: Мартин Дуба (Martin Duba)
Музика: Зденек Мерта (Zdenek Merta)
Играју: Јиржи Мадл (Jiří Mádl), Моника Хорватова (Monika Horváthová), Вилма Цибулкова (Vilma Cibulková), Антоњин Прохаска (Antonín Procházka)

Радња филма води нас у непосредну околину неименованог студија с ликовима типичним за индустрију забаве. Све би ишло уобичајеним током да редитељу Томашу, главном јунаку филма, не падне на памет храбра идеја – да повећа гледаност серије увођењем лика инспирисаног стварном личношћу мафијаша. Гледаност цвета, али привлачи и пажњу самог мафијаша који се препознаје у новом лику, те Томаш полако али сигурно улази у велике проблеме.

 

ЧАРАПОКРАДИЦЕ

Lichožrouti
Анимирани/дечји
Чешка/Словачка/Хрватска (2016)
Режија: Галина Миклинова (Galina Miklínová)
Прича: Павел Шрут (Pavel Šrut) (књига)
Сценарио: Галина Миклинова (Galina Miklínová), Павел Шрут (Pavel Šrut)
Камера: Томаш Сисел (Tomáš Sysel)
Музика: Филип Мишек (Filip Mišek), Мартин Тврди (Martin Tvrdý)
Играју: Ондреј Тројан (Ondřej Trojan), Криштоф Хадек (Kryštof Hádek), Матјеј Руперт (Matěj Ruppert), Јолка Красна (Jolka Krásná), Марек Тацлик (Marek Taclík)

Чарапокрадице су мала створења која живе с нама и кривци су што људима сваки час нестане по једна чарапа. Главни јунак Хихлик, чији дека броји своје последње дане, мора да савлада страх, спусти се низ прозор и крене у потрагу за стрицем кога зову Кум, а за кога пре тога није ни знао. Своју храброст црпе из онога што му је деда усадио – љубави према породици, доброг васпитања и „десет заповести” чарапокрадица. Својих идеала не одриче се чак ни у дому стрица мафијаша и двојице подругљивих рођака који га доводе у опасне ситуације. Порука филма је следећа: Породица је изнад свега! Чувај ту коју имаш, воли је и учини све да буде добра, јер другу на овом свету нећеш имати, било да си човек било да си чарапокрадица!