• Start: 24/01/2018 19:30
  • End: 28/01/2018 23:30

ФИЛМСКА РЕВИЈА

5. Дани игре у Кинотеци

Свечана сала, Узун Миркова 1 / Од 24. до 28. јануара 2018.

Пети пут за редом, Београдски фестивал игре, Југословенска кинотека и Vip mobile приређују ревију филмова под називом „Дани игре“ у оквиру које ће од 24. до 28. јануара публика моћи да прати премијерне пројекције вишеструко награђиваних документарних и уметничких филмова.

Манифестацију ће отворити Прича једне балерине, документарни филм о Мисти Копланд, која је ушла у историју балета као прва Афроамериканка именована за примабалерину чувеног њујоршког Америчког балетског театра.

Следи филм Бунтовници на прстима у режији Бобија Џо Харта, који настоји да открије преко четири деценије дугу тајну феноменалног успеха трупе „Балет Трокадеро од Монте Карла“. Ова њујоршка трупа мушких играча који на комичан, али технички супериоран начин изводе дела гвозденог класичног репертора, гостоваће по други пут у Србији, у оквиру 15. Београдског фестивала игре.

Маов последњи играч је истинита прича о играчу који је у далекој провинцији Кине, изабран да учи балет на Академији за уметничку игру у Пекингу. Након неколико година, он путује у Хјустон захваљујући програму културне размене, где је касније именован за главног играча Хјустонског балета. Проблеми настају када кинеска влада затражи од њега да се врати у своју земљу.

Филм Dzi Croquettes говори о чувеној бразилској трупи која је обележила време револуције и војне диктатуре у овој земљи. Кабаре програм, који је користио музику, игру, невероватне костиме и провокативну сексуалну двосмисленост као полазну тачку сатире свега што је било репресивно у бразилској култури, славио је слободу међу половима. Dzi Croquettes су постали популарни у својој земљи, а захваљујући Лајзи Минели остварили су успешне европске турнеје и добијали понуде са Бродвеја.

Полина је француски филм, у режији Велери Мулер и Анжелина Прељокажа, који говори о младој балерини која се током детињства и младих година припрема за најсложенији класичан репертоар. У тренутку када добија ангажман у чувеном Бољшој театру, она открива савремену игру, напушта све и одлази у Француску. Улоге су поверене фантастичним играчима Маријинског театра, али и глумици Жулијет Бинош, која је искусила савремени покрет играјући у представама лондонског кореографа, Акрама Кана.

Филмом Једном ме је питала Пина редитељка Шантал Акерман открива детаље са велике турнеје „Театра игре“ из Вупертала, кроз уметност и свакодневни живот славне Пине Бауш.

Дебитантско остварење Стефани ди Ђусто, филм Играчица, бележи успех у европским биоскопима. Реч је о биографском филму који открива занимљив живот Лои Фулер, која је почетком 20. века постала сензација у свету уметности, уметничке игре, али и науке.

Све пројекције се одржавају у згради Југословемске кинотеке у Узун Мирковој улици, а захвалност за иницијативу и реализацију овог јануарског догађаја, Београдски фестивал игре и Кинотека дугују ауторима филмова, трупама и кореографима који су са радошћу уступили своје материјале.

Програм 15. Београдског фестивала игре се реализује од 15. марта до 4. априла, у сарадњи са Градом Београдом, Министарством културе Републике Србије, Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине, Делегацијом ЕУ у Србији, амбасадама и културним центрима.

 

Среда, 24.1.

19:30 ПРИЧА ЈЕДНЕ БАЛЕРИНЕ (САД, 2015)
Ballerina’s Tale
докуменарни филм
р: Нелсон Џорџ (Nelson George)

21:30 БУНТОВНИЦИ НА ПРСТИМА (ВБ/ИТ/КАН/ЈП/САД, 2017)
Rebels on Pointе
документарни филм
р: Боби Џо Харт (Bobby Jo Hart)

 

Четвртак, 25.1.

18:00 МАОВ ПОСЛЕДЊИ ИГРАЧ (АУС, 2009)
Mao’s Last Dancer
ул: Брус Гринвуд (Bruce Greenwood), Ејден Јанг (Aden Young)
р: Брус Бересфорд (Bruce Beresford)

20:00 DZI CROQUETTES (БР, 2009)
документарни филм
р: Рафаел Алварез (Raphael Alvarez), Татјана Иса (Tatiana Issa)

 

Петак 26.1.

18:00 ПРИЧА ЈЕДНЕ БАЛЕРИНЕ (САД, 2015)
Ballerina’s Tale
документарни филм
р: Нелсон Џорџ (Nelson George)

20:00 ПОЛИНА (ФР 2016)
Polina, danser sa vie
ул: Жилијет Бинош (Juliette Binoche), Анастасја Шевцова (Anastasia Shevtsova)
р: Валери Милер (Valérie Müller), Анжелен Прељокаж (Angelin Preljocaj)

 

Субота, 27.1.

18:00 БУНТОВНИЦИ НА ПРСТИМА (ВБ/ИТ/КАН/ЈП/САД, 2017)
Rebels on Pointе
документарни филм
р: Боби Џо Харт (Bobby Jo Hart)

20:00 МАОВ ПОСЛЕДЊИ ИГРАЧ (АУС, 2009)
Mao’s Last Dancer
ул: Брус Гринвуд (Bruce Greenwood), Ејден Јанг (Aden Young)
р: Брус Бересфорд (Bruce Beresford)

 

Недеља, 28.1.

16:00 ЈЕДНОМ МЕ ЈЕ ПИТАЛА ПИНА (ФР/БЕЛ, 1983)
Un jour Pina a demandé...
документарни филм
р: Шантал Акерман (Chantal Akerman)

18:00 ПОЛИНА (ФР, 2016)
Polina, danser sa vie
ул: Жилијет Бинош (Juliette Binoche), Анастасја Шевцова (Anastasia Shevtsova)
р: Валери Милер (Valérie Müller), (Angelin Preljocaj)

20:00 ИГРАЧИЦА (ФР/БЕЛ/ЧШР, 2016)
La danseuse
ул: Соко (Soko), Гаспар Улиел (Gaspard Ulliel), Мелани Тјери (Mélanie Thierry)
р: Стефани Ђусто (Stéphanie Di Giusto)

 

Прича једне балерине

Ballerina’s Tale (2015)

Икона балета, балерина Мисти Копланд исписала је историју када је као прва афроамериканка именована за главну играчицу легендарног Америчког балетског театра. Невероватна прича иза кулиса, о томе како је превазишла бурно одрастање и повреде које су јој замало окончале каријеру, да би постала једна од најцјењенијих играчица своје генерације. Више од приказа успеха у свету балета, Мистин пут је инспиришућа, универзална прича о истрајности.

Ballerina’s Tale 2015

Бунтовници на прстима

Rebels on Pointе (2017)

Истражујући универзалне теме идентитета, снова, породице и љубави, овај документарни филм слави светски познат Балет Трокадеро од Монте Карла. У потпуности мушка, комична балетска трупа основана је пре више од 40 година, у јеку њујоршке Стонволске револуције, и постала култна компанија са милионима пратилаца широм света. Филм паралелно прати дешавања иза сцене, богату архиву и историјат, интимне приче уметника и делове невероватних представа снимљених у САД, Европи и Јапану. Филм представља креативну мешавину полова, различитости, страсти...

Rebels on Pointe (2017)

Маов последњи играч

Mao’s Last Dancer (2009)

У једном кинеском селу, Комунистичка партија је изабрала једанаестогодишнег Ли Цунксина да учи балет на Академији за уметничку игру Мадам Мао у Пекингу. Након неколико година, он путује у Хјустон захваљујући програму културне размене, на позив уметничког директора Бена Стивенсона, где је касније именован за главног играча Хјустон балета. У међувремену се заљубљује и почиње тајно да се виђа са играчицом Елизабет Маккеј. Када кинеска влада затражи од Ли Цунксина да се врати у своју земљу, он се жени са Елизабет и дезертира у САД. Забрањено му је да се врати у Кину и нема вести о својим родитељима и породици. У међувремену се његов брак окончава, а родитељи му све више недостају. Након пет година, велико изненађење му се дешава током представе.

Mao’s Last Dancer

Dzi Croquettes

Dzi Croquettes (2009)

Центар за притвор младих. Дафне која је ухапшена због крађе, заљубљује се у Џоша, који је притворен такође због пљачке. Момци и девојке се не могу срести у порпавном дому, а љубав је забрањена. Веза између Дафне и Џоша је заснована само на погледима из једне ћелије на другу, кратким разговорима кроз решетке и на тајна писма. Затвор није само лишавање слободе, већ је и тамо где је љубав немогућа. Цвет је прича о жељи да се воли и моћи емоција које крше сваки закон.

Филм је приказан на филмском фестивалу у Kану 2016.

Dzi Croquettes (2009)

Полина

Polina, danser sa vie (2016)

Од раног детињства ригорозно обучавана од стране педагога перфекционисте, Полина (коју игра Анастасија Шевцова, балерина Маријинског театра) је балерина која обећава. Када добије прилику да се придружи престижном Бољшој балету, изненада открива савремену игру, што почиње да доводи у питање наставак каријере. Удаљавајући се од свог првобитног плана, оставља све своје напорне припреме и сели се у Француску да ради са познатом кореографкињом Лиријом Елсај (коју игра оскаровка Жулијет Бинош које је играла са лондонским играчем и кореографом Акрамом Каном). Али одједном, брзо је присиљена да се бори са открићем да одлучност и напоран рад не доводе увек до успеха.

Polina

Једном ме је питала Пина

Un jour Pina a demandé... (1983)

Шантал Акерман је пратила познату кореографкињу Пину Бауш и њен Театар игре из Вупертала, у периоду од пет недеља док су били на турнеји у Немачкој, Италији и Француској. Њен циљ је био да ухвати неупоредиву уметност Пине Бауш не само на сцени, већ и иза ње.

Un jour Pina a demande… (1983)

Играчица

La danseuse (2016)

Овај биографски филм фокусира се на живот Лои Фулер, која је рођена и одрастала у предграђу Чикага, пре него што је постала сензација у свету уметности, уметничке игре и науке у Паризу почетком XX века. Соко игра Фулерову, док Лили-Роуз Деп припада улога Исидоре Данкан, америчке играчице која је постала штићеница Фулерове. Редитељски деби Стефани Ди Ђусто, доноси драму засновану на књизи Ђованија Листе о Фулеровој, из 2007. године.

La danseuse (2016)