• Start: 27/06/2018 18:00
  • End: 01/07/2018 23:30

47. Ревија филмског стваралаштва деце и омладине Србије

Музеј Југословенске кинотеке, Косовска 11 / Од 27. јуна до 1. јула 2018.

Најмлађи филмски ствараоци, деца и млади од седам до деветнаест година, ђаци основних и средњих школа из Србије, и њихови филмови не дужи од десет минута (за децу од седам до петнаест година), односно двадесет минута (за младе од 15 до 19 година), без обзира на врсту и категорију, биће представљени широј јавности на ревији. Очекујемо око 60 филмова у чијој ће изради учествовати 200-300 младих и њихови ментори. Конкурс за учешће на ревији је јаван и отворен за све заинтересоване. Ревија се по дугој традицији одржава крајем јуна сваке године, када се завршава школска година, и представља на државном нивоу преглед једногодишњег рада младих филмских стваралаца.

Организатор 47. ревије је Центар аматерског филма Србије, а домаћин Југословенска кинотека, која бесплатно уступа салу. Сви програми су бесплатни и сви пријављени филмови који су технички исправни биће приказани у такмичарском (званичном) или информативном програму.

Рeвија није комерцијалног карактера и организује се ради представљања, популарисања, афирмисања и унапређења филмског стваралаштва деце и омладине.

У Србији не постоји слична манифестација, па је ово прилика да се на једном месту види највећи део продукције најмлађих филмских стваралаца, по којој смо седамдесетих и осамдесетих година прошлог века били познати у свету.

Београд је изабран за место одржавања Ревије филмског стваралаштва деце и омладине Србије због великог броја школа и ђака, мада њихов одзив није довољан, а Музеј Југословенске кинотеке је природни домаћин и право место за улазак младих у свет покретних слика.

Стручни жири од седам чланова (Миодраг Новаковић, драматург, Радослав Владић, директор фотографије, истакнути уметник, члан Европске филмске академије, др Снежана Трстењак, редитељ анимираних филмова, др Марко Стојановић, етнолог-антрополог, музејски саветник Етнографског музеја, Градимир Стојковић, књижевник и филмски педагог, Зоран Стефановић, сценариста и продуцент, и Страхиња Савић, студент докторских студија теорије драмских уметности ФДУ) изабраће најбоље филмове у две категорије (основна и средња школа) и доделити признања младим ауторима и њиховим менторима, а главна награда је боравак у Београду о трошку организатора. Очекујемо 40 учесника ван престонице.

Избор филмова с ревије биће касније приказан у Нишу, Новом Саду, Чачку, Крагујевцу, Јагодини, Косјерићу, Панчеву, Ужицу...

Ван конкуренције, у посебном програму, приказаћемо још неколико филмова младих аутора дужих од десет, односно двадесет минута, који не одговарају пропозицијама, али заслужују да буду виђени. Тако омогућавамо заинтересованима да виде највећи део онога што млади филмски ствараоци направе у периоду између две ревије.

Ревију суфинансирају Министарство културе и информисања и Филмски центар Србије.

Каталог са свим подацима о филмовима и ауторима биће припремљен за отварање 47. ревије 27. јуна у 18 сати.