На Јутјуб канал Југословенске кинотеке постављено је још девет српских документарних филмова из доба Kраљевине Југославије. Разноврсна селекција обухвата историјске, етнолошке, спортске, путописне и друге документарце и репортаже.

 

Најстарији међу њима је филмски документ „Свечано освећење костурнице у Прњавору 5. 11. 1922.“. У спомен костурницу у том селу у Мачви сахрањени су посмртни остаци цивилних жртава аустроугарског терора из 1914. године. Освећењу су присуствовале бројне истакнуте личности, а посебна вредност снимка је појава Арчибалда Рајса.

Следе живописни филмови „Свадба у Тополи и Сланцима“, у којима су 1930. године забележени свадбарски обичаји у Шумадији, односно у Подунављу.

Пажњу привлаче и филмски материјал „Једриличарска група Аеро-клуба „Девети“ лети“ – четири краће сторије о летењу, од којих су две снимљене у колору, затим „Отварање београдског сајма“, који приказује свечаност поводом завршетка спектакуларног градитељског подухвата у нашем главном граду у јесен 1937. године.

Интересантни кадрови красе филм „Дубровник: град Св. Влаха“, у режији Макса Kалмића из 1938. године, а ту су и репортажа „Музеј кнеза Павла“ (1939), филм „Лепоте Старе планине, Миџора и Пирота са околином“ (1940)…

У међуратном периоду српска документарна продукција је по својој свеобухватности и значају чинила базу целокупне филмске продукције Kраљевине Југославије. О томе сведочи и овај избор филмова, иначе објављених у другом делу ДВД издања Kинотеке „Разгледнице старог српског филма“, у којем сада бесплатно може да ужива и најшира публика.