ПРОГРАМ: Новембар 2020.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Новембар 2020. у Кинотеци

Узун Миркова 1 / Косовска 11 / Од 1. до 30. новембра 2020.
Кинотека ће у новембру у циклусу Великани светског филма приказивати дела Џона Милијуса, Мајкла Ћимина и Теренса Малика, а на редовном репертоару биће и најновији Маликов филм „Украдени живот“. За програм Мој избор филмове је одабрао редитељ Дарко Бајић.

 

Уз Неми дан, овога пута посвећен Фрицу Лангу, затим Шок коридор представља: Црни хорор и друге сталне програме, Кинотека је у новембру домаћин Смотре хрватског филма, као и фестивала Слободна зона и Фестивала ауторског филма, а у сарадњи са фестивалом Мерлинка приређен је циклус Мерлинка класик. За државни празник 11. новембра - Дан примирја у Првом светском рату, неће бити пројекција.

У сали Макавејев 2. новембра почиње друга Смотра хрватског филма. За свечано отварање одабран је документарац „Иванова игра“ (2019) Томислава Жаје, о славном фудбалеру Ивану Гудељу. У наредна два дана биће приказан још пет документарних, кратких и дугометражних играних филмова новије продукције, међу којима „Допунска настава“ (2019) Ивана Горана Витеза.

Кинотека наставља да обележава годишњице значајних филмова из историје светске кинематографије, па ће тако 5. новембра приказати чешки филм „Љубави једне плавуше“ Милоша Формана – 55 година од премијере, као и амерички „Булевар сумрака“ Билија Вајлдера, који је снимљен пре 70 година.

Од 6. новембра Кинотека ће бити домаћин фестивала Слободна зона, који је један од својих пратећих програма посветио италијанском редитељу Пјетру Марчелу. Поред избора из његовог опуса, биће уприличен и разговор са аутором након пројекције најновијег Марчеловог играног филма „Мартин Еден“ (2019) 7. новембра.

Програм Мерлинка класик реализује се у сарадњи са међународним фестивалом ЛГБТ филма Мерлинка. Од 12. до 15. новембра биће приказано осам филмова који се на различите начине баве овим темама. Међу њима су домаћи „Бубашинтер“ (1971) Милана Јелића, немачки „Михаел“ (1924) Карла Теодора Дрејера, амерички „Момци из бенда“ (1970) Вилијема Фридкина...

Циклус Великани светског филма овог месеца посвећен је тројици славних америчких редитеља – Џону Милијусу, Теренсу Малику и Мајклу Ћимину. Од 16. до 22. новембра смењиваће се њихова најпознатија остварења, међу којима три која су премијеру имала исте, 1978. године - Милијусов „Дан великих валова“, Маликови „Божанствени дани“ и Ћиминов „Ловац на јелене“. Ту су и Милијусов „Конан варварин“ (1982), Маликова „Танка црвена линија“ (1998), Ћиминова „Врата раја“ (1980)...

Овај програм биће репризиран од 23. новембра у Музеју кинотеке у Косовској улици.

У Узун Мирковој ће од 23. до 27. новембра на репертоару сваке вечери бити нови Маликов филм „Украдени живот“ (2019), немачко-америчка продукција која је приказана на овогодишњем Фесту. Та биографска драма и романса прати Аустријанца који 1939. године, након немачке анексије, одбија да се бори за нацисте. Проглашен дезертером, он бежи и у вртлогу рата покушава да остане доследан својим идеалима, али и да заштити породицу.

Од 28. новембра Кинотека је у оба своја здања домаћин Фестивала ауторског филма, а програм ће бити објављен накнадно.

Стални програм Шок коридор представља овог месеца за тему има „Црни хорор“. У Музеју кинотеке 1. и 2. новембра биће приказани амерички филмови из 70-их година, као што је „Блакула“ (1972) Вилијама Крејна, у којем афричког принца у вампира претвара лично Дракула, али и комедија, хорор и мистерија „Људи испод степеништа“ (1991) Веса Крејвена.

Такође стални програм Неми дан насловљен је „Фриц Ланг - Једна немачка рапсодија“ и доноси два дводелна филма чувеног редитеља. За 3. новембар најављени су први и други део филма „Доктор Мабузе коцкар“, оба из 1922. године, а за 4. новембар „Нибелунзи - Зигфридова смрт“ и „Нибелунзи - Кримхилдина освета“ (1924).

За циклус Мој избор филмове је предложио наш познати редитељ Дарко Бајић, који се овом приликом фокусирао на француску и италијанску продукцију из 70-их година прошлог века, уз понеки амерички филм из истог периода. На његовој листи су „Смрт у Венецији“ (1971) Лукина Висконтија, „Последњи танго у Паризу“ (1972) Бернарда Бертолучија, „Сало“ (1975) Пјер Паола Пазолинија, „Амерички графити“ (1973) Џорџа Лукаса...

Програм По жељама гледалаца 13. и 14. новембра репризира „Таксисту“ (1976) Мартина Скорсезеа, „Истребљивача“ (1982) Ридлија Скота и друге познате филмове.

Поводом 70 година од премијере филма „Све о Еви“ посетиоци Музеја кинотеке 15. новембра моћи ће да виде ту изузетну драму Џозефа Манкиевица са Бет Дејвис и Ен Бакстер у главним улогама.

Прошлог месеца преминуо је наш познати филмски новинар и критичар Милан Д. Шпичек, који се опробао и као аутор. У програму Сећање на... 16. новембра биће приказан његов документарац „Лепо време за млад грашак, Пуриша“ (2009). Исте вечери овај програм подсећа и на глумца Мирчету Вујичића пројекцијом филма „Cross Country“ (1969) Пурише Ђорђевића.

У више термина током новембра Сећање на... одаје почаст недавно преминулим уметницима. Међу њима су глумци Жилијет Греко, коју ћемо гледати у филму „Разбијено огледало“ (1960) Ричарда Флајшера, затим Мајкл Лонсдејл – „Украдени пољупци“ (1968) Франсоа Трифоа, Ронда Флеминг – „Клеопатра“ (1953) Вилијама Касла, Карел Фиала - „Револвераш из Аризоне“ (1964) Олдриха Липског и Жана Валери - „Сласти суботње вечери“ (1960) Данијела Д'анзе, као и совјетски редитељ Николај Губенко – „Сирочићи“ (1976) и британски сценариста Роналд Харвуд – „Пијаниста“ (2002) Романа Поланског.

Интересантна поређења донеће програм „Римејк - уметност или рециклажа?“, који од 18. новембра приказује четири „пара“ познатих остварења, као што су „Отвори очи“ (1998) шпанског редитеља Алехандра Аменабара и амерички римејк „Небо боје ваниле“ (2001) Камерона Кроуа. Ту су и филмови истог наслова – „Психо“ (1960) Алфреда Хичкока, на 60 година од премијере и „Психо“ (1998) Гаса ван Санта, затим француски „До последњег даха“ (1960) Жан-Лик Годара и амерички „До последњег даха“ (1983) Џима Мекбрајда, као и француско-италијански „У зениту сунца“ (1960) Рене Клемана и амерички „Талентовани господин Рипли“ (1999) Ентонија Мингеле.

Од 23. новембра у Музеју кинотеке крећу репризе циклуса Великани светског филма, а од 28. новембра пројекције са Фестивала ауторског филма.