NEDELJA KINESKOG FILMA

PROGRAM

NA MEGDAN VETRU

Po feng (CHN, 2015) 125’

ul. Eddie Jujan Peng, Dou Sijao

r. Dante Lam Chiu-Yin

SEĆANJE NA BOŠAN

(CHN, 2016) 87’

Dokumentarni film

r. Dži Vang

TRI BORBE PROTIV ĐAVOLA...

Xi you ji zhi... (CHN, 2016) 119’

ul. Aaron Kwok, Gong Li

r. Alvin Cheang

SIRENA

Mei ren yu (CHN, 2016) 93’

ul. Deng Čao, Show Lo, Džang Jujći

r. Stephen Chow

ODLAZI GOSPODINE TUMORE

Gun dan ba! Zhong liu jun (CHN, 2015) 128’

ul. Bai Baihe, Daniel Wu

r. Han Jan

MONAH SJUENCANG..

Xuanzang (CHN, 2016) 120’

ul. Huang Sijaoming, Sjui Dženg

r. Huo Đijanći

Nedelja kineskog filma

u saradnji sa Ambasadom NR KIne

Prvi kineski nemi film „Borba na planini Ding Đun“ je snimljen 1905. godine u Pekingu. Od tada kineski film, zajedno sa svetskom kinematografijom, putuje više od 100 godina.

U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova, sa ukupnim prihodom od prikazivanja koji iznosi 44 milijarde i 69 miliona juana. Ove godine, nastavlja se dobra situacija u kineskoj kinematografiji. U prvom tromesečju, prihod u bioskopima iznosio je 14 milijardi i 470 miliona juana, od čega udeo domaćih filmova iznosi 72,4 odsto.

***

Tokom Nedelje kineskog filma u Srbiji će biti prikazano 6 kineskih filmova koji predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu.

Film „Na megdan vetru“ otvoriće Nedelju kineskog filma. Ovaj film priča o savremenom životu mlade kineske generacije. Film „Sirena“ snažnom maštom i neobičnom tehnikom izražava globalnu temu harmoničnog života čoveka sa prirodom. Film „Monah Sjuencang iz dinastije Tang“ govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma pre hiljadu godina. Film „Tri borbe protiv đavola“ adaptiran je prema klasičnom romanu „Na Budinom putu“. Ovaj film je savremenim tehničkim sredstvima prikazao klasičnu priču. Film „Odlazi gospodine tumor“ donosi optimistički stav prema životu, a dokumentarac „Sećanje na Bošan“ govori o ljubavi običnih ljudi pema zavičaju u sred velikih promena koje se dešavaju u Kini.

***

Poslednjih godina, Kina i Srbija imale su dobru saradnju u pogledu filma. „Izložba kineskog filma u Beogradu“, „Nedelja kineskog filma na otvaranju“, „Izložba kineskog filma na Međunarodnoj izložbi knjiga u Beogradu“ su za Srbe i Beograđane postavile platformu za dobro upoznavanje kineske kulture i istorije.

Ova Nedelja kineskog filma u Srbiji održana je za vreme zvanične posete kineskog predsednika Sji Đinpinga na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Veruje se da će održavanje ove Nedelje unaprediti saradnju filmskih radnika dveju zemalja i doprineti daljem upoznavanju naroda Kine i Srbije.