23. ФЕСТИВАЛ НИТРАТНОГ ФИЛМА

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Фестивал нитратног филма: Нитрат 23

Сала Макавејев / Узун Миркова 1 / Од 6. до 15. јуна 2021.
Фестивал нитратног филма своје 23. издање отвара у традиционалном термину, на Дан Кинотеке – 6. јуна, након што је прошле године због пандемије корона вируса био померен на децембар. До 15. јуна у сали „Макавејев“ биће приказано 36 филмова из 26 архива Европе, Јапана, Египта и САД.

 

Ернст Лубич, Михаил Ром, Леитао де Барос, Жилијен Дививије, Иштван Гал, Алан Дван, Виторио Котафави, Вилхелм Дитерле, Жан Епштајн, Отакар Вавра, Рејмон Бернар, Дзига Вертов, Јусуф Шахин, Јакоб и Лујза Флек су нека од истакнутих ауторских имена чији ће филмови дати на значају овогодишњем фестивалу.

У разноликом и разноврсном програму, са обиљем најразличитијих жанрова и филмова од којих ће многи доживети своју српску премијеру, посебну пажњу привлачи пројекција осам филмова откривених последњих година у Запаљивом фонду Архива Југословенске кинотеке, међу којима је за нас најзначајнији „Први Вуков сабор у Тршићу“ (1933).

Фестивал ће отворити амерички авантуристички филм „Моран са брода Лејди Лети“ (1922), у којем је играо славни Рудолф Валентино, али не као обично улогу латино љубавника, већ хероја који се бори на броду против зликоваца и кријумчара, спасавајући девојку Моран.

Ту је и египатски супер спектакл „Саладин“ (1963) Јусуфа Шахина, који приказује арапско виђење крсташких ратова, а по оцени селектора може да изађе на мегдан с било којим америчким историјским спектаклом.

У богатом програму посебну пажњу привлачи француски филм „Јадници“ из 1934. године у режији Рејмона Бернара. Ова готово петосатна екранизација чувеног романа Виктора Игоа биће приказана 9. јуна из три дела, као што је било и у француским биоскопима: „Олуја испод лобање“, „Тенардијеови“ и „Слобода, слатка слобода…“.