Diva srpskog glumišta Mira Stupica preminula je 19. avgusta u Beogradu u 94. godini, a niz njenih maestralnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji ostaće kao neizbrisiv trag u kulturi Srbije, ali i eks-ju regiona.

Jugoslovenska kinoteka će podsetiti na deo njenog bogatog opusa projekcijom filma “Roj” u režiji Miće Popovića iz 1966. godine. U toj istorijskoj drami Mira Stupica je igrala glavnu ulogu – Stojanku, uz Radeta Markovića i Svetolika Nikačevića. Projekcija je 22. avgusta u 18 sati u Svečanoj sali Kinoteke, a ulaz je slobodan.

To će biti uvod u retrospektivu filmova u kojima je Mira Stupica ostvarila nezaboravne uloge, a koju Jugoslovenska kinoteke priprema za jesen.

Glumica raskošnog dara i izrazitog ličnog šarma bila je podjednako uverljiva i životna kako u dramskim tako i u komičnim ulogama, u klasičnom i savremenom repertoaru. Tokom veoma duge i plodne karijere dobila je sva najznačajnija priznanja struke uključujući nagrade za životno delo “Pavle Vuisić” u oblasti filma i Dobričin prsten u oblasti pozorišta, tri Zlatna lovorova vijenca festivala MESS u Sarajevu, dve Sterijine nagrade na Pozorju u Novom Sadu, Zlatnu arenu u Puli, dok ju je publika u velikoj anketi 90-ih godina proglasila za “Glumicu veka”.

Rođena je 17. avgusta 1923. u Gnjilanu kao Miroslava Todorović. Kao vrlo mlada u Beogradu je započela pozorišnu karijeru, koju će u velikoj meri obeležiti saradnja sa umetničkim i životnim partnerom, rediteljem Bojanom Stupicom.

Na filmu je debitovala već 1951. u ekranizaciji romana “Bakonja fra Brne” Fedora Hanžekovića. Usledili su filmovi “Hanka”, “Delije”, “Krvava bajka”, “Doručak sa đavolom” i drugi.

Posle više od 50 filmskih i televizijskih uloga nastavila je da snima i u 21. veku. Poslednje epizodne, ali vrlo upečatljive likove ostvarila je u filmovima “Sedam i po” Miroslava Momčilovića 2006. i “Parada” Srđana Dragojevića 2011. godine.

Među velikim brojem televizijskih ostvarenja izdvaja se njena Kika Bibić iz serije TV Beograd “TV Bukvar” krajem 60-ih godina, sa kojom je stekla najširu popularnost i zahvaljujući kojoj su se mnogi gledaoci opismenili.

Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrala je i u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu. Nezaboravne su njene Petrunjela, Glorija, Grušenjka, Baronica Kasteli, Madam San Žen, Princeza Ksenija od Crne Gore…

Životna iskustva, satkana od profesionalnih uspeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali i velikih gubitaka, sabrala je u knjigu “Šaka soli”. Ti memoari su doživeli nekoliko izdanja kao izuzetno svedočanstvo o vremenu druge polovine 20. veka, dobu koje je Mira Stupica snažno obeležila svojom glumačkom pojavom i javnim prisustvom.

Kremacija će biti obavljena 23. avgusta u 13 časova na Novom groblju u Beogadu.

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održana početkom septembra na Velikoj sceni.