Povodom zvanične posete britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja i Britanski savet večeras su, u zgradi Jugoslovenske kinoteke, potpisali dvogodišnji sporazum o saradnji.

U prisustvu šefa britanske diplomatije i srpskog ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, dokument su potpisali direktorka Britanskog saveta za Srbiju i Zapadni Balkan Kler Sirs i pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean.

Ovim sporazumom dve institucije su jasno pokazale posvećenost daljem razvoju i pružanju podrške međunarodnoj saradnji Velike Britanije i Srbije u oblasti kulture, stoji u saopštenju Britanskog saveta.

“Želimo da uradimo sve što je u našoj moći da podržimo ovu saradnju i da izgradimo mostove između Velike Britanije i Srbije.Izuzetno mi je drago što ćemo potpisati ovaj Sporazum o saradnji”, izjavio je Džonson povodom potpisivanja sporazuma.

Vukosavljević je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije snažno podržava i podržavaće ubuduće intenzivnu međunarodnu saradnju i interkulturni dijalog između država.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo ovom prilikom pozvani da potpišemo Sporazum o saradnji sa British Councilom. Ta saradnja je do sada bila vrlo kvalitetna i aktivna. Ovaj će sporazum ponovo omogućiti dodatno institucijalnojačanje te saradnje”, rekao je ministar kulture.

Prema sporazumu, Ministarstvo i Britanski savet će tokom naredne dve godine sarađivati u oblasti pružanja podrške stručnjacima u audio-vizuelnom sektoru u Srbiji, podizanju kapaciteta srpskih muzeja, kao i pružanju podrške projektu “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

 

potpisan-sporazum-ministarstva-kulture-i-britanskog-saveta-2
Boris Džonson, šef britanske diplomatije, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke

 

Sporazum je potpisan tokom posete britanskog ministra spoljnih poslova Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, gde je upriličen i obilazak muzejske postavke Kinoteke tokom kojeg je Jelena Mitrović, predsednica Udruženja filmskih producenata Srbije, upoznala Džonsona sa aktuelnim zbivanjima u srpskoj filmskoj produkciji.

Cilj posete bio je predstavljanje različitih oblasti u kojima Britanski savet sarađuje sa srpskim institucijama kulture i nezavisnim autorima.

Ministru Džonsonu je predstavljen veliki uspeh nedavno održane izložbe Dejmijana Hersta “Nova religija” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Za britanskog ministra je upriličen i obilazak zgrade Jugoslovenske kinoteke tokom kog mu je predstavljen rad Filmskog centra Srbije, partnera na predstojećem britanskom filmskom festivalu “Film and Chips”.