U Jugoslovenskoj kinoteci tokom novembra biće održani Dani slovenačkog filma u Beogradu, ciklus Velikani svetskog filma posvećen je glumcu i reditelju Klintu Istvudu, a u ciklusu Moj izbor svoju listu predstavlja reditelj Mladen Đorđević. Na programu su i revije indijske, japanske i meksičke kinematogafije, kao i projekcije sa festivala Slobodna zona i Festivala autorskog filma.

 

Čovek od mramora (Czlowiek z Marmuru, 1977)
Čovek od mramora (Czlowiek z Marmuru, 1977)

 

I ovog meseca nastavljaju se projekcije u dnevnim terminima, od 10 i od 12,30 časova. Na programu su italijanski klasici Federiko Felini, Lukino Viskonti, Mikelanđelo Antonioni, ostvarenja istaknutih nemačkih reditelja Vendersa, Fasbindera, Hercoga, Šlendorfa, kao i filmovi u kojima je igrao Robert Redford – Žaoka, Veliki Getsbi, Buč Kasidi i Sandens Kid

U novoj zgradi Kinoteke 3. novembra u okviru Festivala indijskog filma biće prikazana nova produkcija, iz 2015. godine: Badžirao Mastani u režiji Sandžeja Lile Bansalija i Brat Badžarandži Kabira Kana.

Na 3. Japansko srpskom festivalu filma, čiji sadržaj ovoga puta određuje tema Devotion, publika će moći da se upozna sa sličnostima i razlikama srpskog i japanskog stvaralaštva. U oficijalnom programu 5. i 6. novembra biće prikazani najbolji filmovi po oceni selektora Predraga Velinovića. Na otvaranju će biti održan Buto performans Boja Duše, a na programu je i tribina “Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosave i Jasudžira Ozua” na kojoj će govoriti reditelj Rio Suzuki.

Od 11. novembra Kinoteka će biti jedan od domaćina festivala Slobodna zona. Na programu su angažovani filmovi koji se i u igranoj i u dokumentarnoj formi, u dugom i kratkom metru, bave bitnim temama savremenog društva. Posebnu pažnju privlači selekcija aktuelne produkcije iz regiona.

Festival meksičkog filma počinje 17. novembra projekcijom Ceo svet ima nekog osim mene Raula Fuentesa, a do 20. novembra biće prikazana još tri filma novije produkcije – Zebra Fernanda Havijera Leona Rodrigeza, Proizvedeno u Kini Gabrijela Gusmana i U središtu neba Karlosa Gomesa Olivera.

Od 22. do 25. novembra na programu su Dani slovenačkog filma koje organizuje Društvo Sava u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Manifestacija počinje otvaranjem izložbe slovenačke scenografije. Umetnički direktor Dragomir Zupanc najavljuje atraktivan izbor aktuelne produkcije, od kratkih igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i reklamnih, do dugometražnih filmova, ali i dva restaurirana antologijska ostvarenja jugoslovenske i slovenačke kinematografije Dolina mira (1956) Franca Štiglica i Sedmina (1969) Matjaža Klopčiča.

U selekciji novih filmova pomogla je Nerina Kocijančič, vd direktorka Filmskog centra Slovenije. Biće prikazani Put u raj Blaža Završnika, Komedija suza Marka Sošiča, Mama Vlada Škafara, kratki fimovi Žige Virca, Damjana Kozolea, Janeza Burgera…

Prateći program obuhvata izložbe, koncerte i dva okrugla stola (na teme Rat na filmu i Mladi i film).

Maska Dimitriosa (The Mask of Dimitrios, 1944)
Maska Dimitriosa (The Mask of Dimitrios, 1944)

 

Od 26. novembra Kinoteka će na obe svoje adrese biti domaćin Festivala autorskog filma.

U Muzeju kinoteke stalni program Sećanje na… 4. novembra biće posvećen hrvatskoj glumici Jagodi Kaloper, sa tri filma među kojima je i čuveni WR Misterije organizma Dušana Makavejeva. Od 6. do 10. novembra uz čak deset filmova Kinoteka podseća na stvaralaštvo velikog poljskog reditelja Andžeja Vajde (Čovek od gvožđa, Čovek od mramora, Kanal, Pepeo i dijamant…).

Sećanje na…  priređuje omaž i preminulim rediteljima Kurtisu Hensonu, Toninu Valeriju, Arturu Hileru, glumcu Biliju Nanu, kompozitoru Anđelku Kobučaru, direktoru fotografije Volfgangu Sušickom.

Interesantan ciklus Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša od 12. novembra prikazuje filmska dela nastala na neki način pod uticajem ljudi i događaja vezanih za ove „naše prostore”. Raznovrtsan progam obuhvata filmove od američke Maske Dimitrosa (1944) u režiji Jana Neguleska, preko Bond filma Iz Rusije s ljubavlju Terensa Janga (sa Šonom Konerijem), do filma Pola Morisija Telo za Frankenštajna (1973) u kojem je igrao i Srđan Zelenović.

U ciklusu Velikani svetskog filma od 15. do 20. novembra biće prikazano čak 18 filmova glumca i reditelja Klinta Istvuda. Program započinje Dobar, ružan rđav Serđa Leonea, slede Dve mazge za sestru Saru Dona Sigela i drugi poznati naslovi u kojima je Istvud tumačio glavne uloge, kao i oni u kojima je bio i ispred i iza kamere Jeza u noći, Prljavi inspektor Hari, Mostovi okruga Medison, Devojka od milion dolara.

Za ciklus Moj izbor, koji počinje 21. novembra, filmove je odabrao reditelj Mladen Dorđević. “Na listi su filmovi koji su u različitim periodima, nakon mog početka bavljenja filmom kao reditelja (1996.), predstavljali značajne tačke uticaja na moje rediteljsko scenarističko angažovanje i interesovanje”, objašnjava Đorđević izbor u kojem su Plavi somot Dejvida Linča, Zli poručnik Ejbela Ferare, Pariz, Teksas Vima Vendersa, Obučena da ubije Brajana de Palme, Ružičasti flamingosi Džona Votersa…

Stalni program Šok koridor 25. novembra u Muzeju kinoteke predstavlja reditelja Džefa Libermana.