Југословенска кинотека представља на свом YouTube каналу одабрана дела српске кинематографије, а следеће остварење које ће моћи да се гледа од 22. априла биће дигитално рестаурисан први звучни играни филм „Невиност без заштите“ из 1943. године.

 

Редитељ, сценариста и главни глумац је познати акробата и снагатор оног доба Драгољуб Алексић. Партнерка му је Ана Милосављевић у лику лепе сиромашне девојке заљубљене у акробату. Окрутна маћеха жели да је уда за старог и поквареног човека. У последњем тренутку Алексић ослобађа девојку из загрљаја развратника и уз помоћ акробатских вештина бежи с њом кроз прозор.

Сниматељ је био један од пионира кинематографије Стеван Мишковић, који се бавио и режијом, монтажом, снимањем звука, био власник филмских предузећа, поседовао сопствену лабораторију. Како је још почетком тридесетих први код нас конструисао тонску апаратуру и био оспособљен за снимање звука, дошао је на невероватну идеју да заједно са Алексићем у вихору ратног хаоса створи први српски средњеметражни звучни филм.

Управник Архива кинотеке Александар Саша Ердељановић истиче да је, без обзира што сва слава обично иде сценаристи, редитељу и главном глумцу Алексићу, јасно да без техничког умећа Мишковића, који је снимио тон и слику и монтирао звук, овог филма не би било. Иако архаична и бескрајно наивна, њихова творевина „Невиност без заштите“ поседовала је непатворени шарм и постала друго остварење по гледаности у Србији за време окупације.

Редитељ Душан Макавејев снимио је 1968. филм истог наслова, стварајући духовити колаж времена тадашњег и прошлог од изјава свих још живих учесника и инсерата из оригиналног филма.

Кинотека је током ванредног стања омогућила публици да на њеном YouTube каналу види и документарац „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) Војина Ђорђевића и играни неми филм „Са вером у Бога“ (1932) Михајла Ал. Поповића.