Дизајнер и илустратор Вук Попадић, који креира дизајн часописа „Кинотека“ од првог броја тог месечника у издању Југословенске кинотеке, добио је Плакету Златног пера Београда управо за филмске портрете објављене у том часопису.

 

Награда му је додељена на отварању јубиларног 50. Златног пера Београда – 15. Међународног бијенала илустрације 2019, у организацији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, 7. новембра у Конаку кнегиње Љубице.

Одлуку о награђенима донео је међународни жири чији су чланови Алесандро Готардо из Милана, Јерко Денегри и Растко Ћирић. Готардо је и отворио изложбу, која ће моћи да се види до 26. новембра.

Велика награда Златног пера Београда додељена је Нушину Садегијану из Ирана. Три награде међународно Златно перо Београда добили су Миливоје Ћеран (Хрватска), Саманех Салавати (Иран) и Драгана Купрешанин.

Плакете Златног пера додељене су Вацлаву Шлајцху (Чешка), Вуку Попадићу и Маји Веселиновић.

Радове за изложбу одабрао је Уметнички савет Златног пера, који чине неки од најугледнијих српских илустратора – Добросав Боб Живковић, Слободан Јовановић, Давид Вартабедијан, Данијела Парацки, Владимир Весовић, Драгана Палавестра, Ива Ћирић и Милица Голубовић.

Главни програм Златног пера у Конаку кнегиње Љубице обухвата радове домаћих и иностраних учесника. Изложене су све врсте илустрација намењене књигама, часописима, новинама, библиофилским издањима, ауторском стрипу, цртаним и анимираним филмовима, електронским медијима, као и екслибриси.

Изложба Златно перо Београда – Међународно бијенале илустрације представља једну од најобимнијих и најстаријих изложби УЛУПУДС-а. Први пут је одржана 1959. године, а од 1990. организује се на интернационалном нивоу. По броју радова и концепцији програма представља јединствену смотру стваралаштва из области илустрације у региону и шире.