Славни грчко-француски редитељ Коста Гаврас посетио је 7. марта Југословенску кинотеку и примио Златни печат за изузетан допринос развоју филмске уметности, који му је уручио директор Кинотеке Југослав Пантелић.

 

Гаврас је и председник Француске кинотеке, а у Београду борави као почасни гост 48. Феста. Овом приликом обишао је нову сталну поставку Кинотеке „Наш музеј филма”, која га је веома заинтересовала.

„Ово је дивна, дивна колекција. Сјајно место за посетиоце, наравно, али посебно је важно за људе који стварају филмове, за глумце, редитеље и све остале који се баве седмом уметношћу. Да дођу овде и нађу себе, своје филмове које су давно урадили. Заиста прелепо. Браво!”, рекао је Гаврас након што је више од сат времена детаљно разгледао експонате из предисторије и историје филма, као и паное који на мултимедијални начин приказују развој и домете српске кинематографије.

С великом пажњом Гаврас је слушао објашњења кустоскиње Миље Стијовић, директора Пантелића, управника Архива кинотеке Александра Саше Ердељановића и управника Музеја кинотеке Марјана Вујовића.

Потом је обишао и библиотеку и биоскопску Салу Макавејев. Своје дивљење изразио је у Књизи утисака, након што је прегледао записе великих уметника који су током времена били гости Кинотеке.

„Каква лепа колекција. Прошлост се враћа у садашњост у једној изузетној згради”, написао је Гаврас, додајући да се нада поновном сусрету.

Југослав Пантелић је изјавио новинарима да је „за Кинотеку изузетно важно то што је Коста Гаврас данас овде и што препознаје многе елементе који су чинили слагалицу која се зове историја српског филма, која и даље траје”.

„Осетио сам да имамо правог човека на правом месту. Када сам га јуче сачекао по доласку у Београд и поклонио му монографију објављену у част нашег јубилеја „70 година Југословенске кинотеке”, као и бокс ДВД-а рестаурисаних српских филмова, одмах је питао када ће моћи да дође у Кинотеку”, рекао је Пантелић.

Како је додао, „Гаврас зна доста о томе шта значи Југословенска кинотека, шта овде чувамо и шта радимо, с обзиром да је он, поред тога што је легендарни аутор, и председник Француске кинотеке”.

Поводом доделе Златног печата, Пантелић је изразио велико задовољство и осећање поноса што се импресивној листи добитника тог признања придужило једно такво име, аутор у чијем су опусу „З”, „Признање”, „Опсадно стање”, „Нестали”, „Музичка кутија”, „Амен”…

На 48. Фесту, који му је доделио награду Београдски победник, приказује се и нови филм Косте Гавраса „Понашајте се као одрасли”.