Југословенска кинотека ће у децембру приказати нову дигиталну рестаурацију у оквиру Vip Кинотеке – „Нешто између“ (1982) Срђана Карановића, у продукцији Центар филма. Циклус Великани светског филма посвећен је легендарном глумцу сер Лоренсу Оливијеу.

 

У циклусу Мој избор омиљене филмове представља директор Филмског центра Србије Гордан Матић. Биће обележени јубилеји класика „Прохујало са вихором“ и „Бен Хур“ и 50 година од премијере „Раних радова“ Желимира Жилника. Овог месеца Кинотека ће бити домаћин Дана словеначког филма и Фестивала подводног филма.

Музеј кинотеке у Косовској улици се реновира, тако да ће се током децембра и јануара пројекције одржавати само у Сали Макавејев у Узун Мирковој улици.

Београдска публика имаће ексклузивну прилику да види аргентински филм „Цвет“ редитеља и сценаристе Маријана Линаса, који траје 13 и по сати, а биће приказан у три дела – 2, 3. и 4. децембра. Улаз је бесплатан. Ово јединствено остварење састоји се заправо од шест филмова различитих жанрова и прича. Повезују их четири главне глумице које су присутне у свим деловима – Елиза Карикахо, Валерија Кореа, Пилар Гамбоа и Лаура Паредес.

Од 6. до 9. децембра Кинотека ће бити домаћин Дана словеначког филма. Поред класика из доба Југославије „Не плачи, Петре“ (1964) Франца Штиглица, на програму је најновија продукција дугометражних и кратких филмова. Међу њима су победник словеначког националног фестивала „Никад више лузерка“ (2018) редитељке Урше Менарт, затим „Избрисана“ (2018) Михе Мацинија и Душана Јоксимовића, „Орослан“ (2019) Матјажа Иванишина и други.

Кинотека обележава округле годишњице познатих светских филмова, па ће тако 10. децембра приказати чувену епску драму и романсу из времена америчког грађанског рата „Прохујало са вихором“ (1939) Виктора Флеминга, у којој су незаборавне улоге остварили Вивијен Ли и Клерк Гебл.

Наредне вечери, 11. децембра на програму је „Бен Хур“ (1959) Вилијама Вајлера, поводом 60 година од премијере те епске историјске драме из доба старог Рима. Насловну улогу у том вансеријском спектаклу тумачио је Чарлтон Хестон.

У овом циклусу Кинотека одаје почаст и домаћем филму „Рани радови“ (1969) Желимира Жилника, који је пре 50 година освојио Златног медведа у Берлину, али и узнемирио духове у земљи својим критичким приказом стања у тадашњој Југославији. Главне улоге играли су Миља Вујановић и Богдан Тирнанић. Пројекцији 13. децембра присуствоваће редитељ Желимир Жилник и сниматељ Карпо Аћимовић Година.

Пројекат Vip Кинотека настављен је дигиталном рестаурацијом филма „Нешто између“ (1982) Срђана Карановића, у продукцији Центар филма. Публика ће 14. децембра моћи да ужива на две бесплатне пројекције (у 18 и у 20.30 часова) нове копије те урбане драме о љубавном троуглу. Американку која долази у Београд,  ту егзотичну границу између истока и запада, играла је Карис Корфман, а двојицу пријатеља који су на различите начине са њом у вези Предраг Мики Манојловић и Драган Николић.

Кинотека ће од 20. до 22. децембра бити домаћин Фестивала подводног филма. Програм ће бити објављен накнадно.

Од 24. до 26. децембра у програму Мој избор своје омиљене филмове представља директор Филмског центра Србије, редитељ Гордан Матић. У интервјуу за часопис Кинотека изјавио је да их је бирао не као редитељ, него као гледалац који се у биоскопу препушта осећањима. Присетио се филмова који су снажно деловали на њега тешких 90-их у родном Крагујевцу, као што су „Пре кише“ (1994) Милча Манчевског, „Петпарачке приче“ (1994) Квентина Тарантина и „Мржња“ (1995) Матјуа Касовица, а из домаће продукције одабрао је „Случај Хармс“ (1987) Слободана Д. Пешића.

За 27. децембар најављена је пројекција новог српског  документарног филма „Траговима сведока“ у режији Бошка Милосављевића.

Циклус Великани светског филма посвећен је легендарном енглеском глумцу сер Лоренсу Оливијеу. Први део његове ретроспективе одржава се од 28. до 30. децембра, а други после празничне паузе, од 3. до 5. јануара. Избор од 15 филмова из његовог богатог опуса америчке и британске продукције приказује се углавном хронолошки, почев од „Орканских висова“ (1939) Вилијама Вајлера и „Ребеке (1940) Алфреда Хичкока, преко „Принца и играчице“ (1957), који је Оливије и режирао, затим „Спартака“ (1960) Стенлија Кјубрика, до „Маратонца“ (1976) Џона Шлезингера и „Борбе Титана“ (1981) Дезмонда Дејвиса.

Стални програм Сећање на… у различитим терминима током месеца подсетиће на трагове које су оставили недавно преминули филмски уметници – глумци Дајен Керол и Мишел Омон и редитељи Јан Шмит и Жан-Пјер Моки.