Играни филм Душана Макавејева „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ (1967) дигитално је рестауриран у оквиру пројекта Vip Кинотека и приказан на специјалној пројекцији 25. јануара у Сали Макавејев Југословенске кинотеке.

 

Директор Кинотеке Југослав Пантелић подсетио је многобројну публику да се навршило годину дана откако нас је велики маг физички напустио, те изразио задовољство што Кинотека може да представи дигитално рестаурирани филм „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“, као и што пројекцији присуствује редитељева животна сапутница и сарадница Бојана Макавејев.

Пантелић је поздравио и сценографа тог филма Владимира Лашића, као и чланове породица и пријатеље оних који су допринели да ово ремек дело угледа светлост дана давне 1967. године – косценаристе Бранка Вучићевића, глумаца Слободана Алигрудића, Миодрага Андрића и Ружице Сокић.

Ева Рас, која је играла главну женску улогу, није присуствовала пројекцији.

Пре филма о стваралаштву Душана Макавејева говорили су редитељ Срдан Голубовић и глумац Светозар Цветковић, а присутнима се обратила и представница компаније Vip mobile Јована Милићевић.

Пантелић је напоменуо да пројекат Vip Кинотека траје већ трећу годину и да је „Љубавни случај“ 14. филм који је дигитално рестауриран.

Јована Милићевић је истакла да је то један од пројеката за које Vip добија најпозитивније могуће реакције и екстерно и интерно. „То су филмови уз које смо одрастали. Моменат у којем по први пут видите боју очију Павла Вуисића или неки сличан детаљ оставља дубоки емотивни утисак. Сви у Vip-у смо јако везани за овај пројекат“, додала је она.

Светозар Цветковић је приметио да је имао срећу да ту боју види уживо, као што је имао и срећу да пуно ради са Маком, али да је за генерације оних који имају 30 година или мање јако значајно да виде оваква дела, „да схвате да је један дубоки корен праве филмске уметности постојао у овој земљи још 60-их година“.

„Ова земља тада то није умела да цени. Ми се често дичимо нечијим успесима у којима као друштво нисмо учествовали. То што је Мак направио плод је његовог и Бојаниног заједничког труда, његове генијалности, а Бојанине рационалности“, рекао је Цветковић.

Најављујући да ће идућег месеца у Њујорку бити одржана ретроспектива свих Макових филмова, Цветковић је додао да би било фер да се и овде младе генерације филмских аутора упознају са његовим делом.

Срдан Голубовић је оценио да је утицај Макавејева и редитеља црног таласа на људе који се баве филмом огроман и у последњих десетак година све присутнији.

„Међутим, ми живимо у другом времену. Мислим да осећању храбрости и слободе које је Макавејев имао данас нико са ових простора није успео да се приближи“, рекао је он.

Голубовић је такође истакао значај Vip Кинотеке као „капиталног пројекта за културу“ јер ће неки нови млади људи моћи заиста да виде те филмове онако како треба.

„Драго ми је што је баш „Љубавни случај“ први Маков филм који је дигитално рестауриран. По мом осећању то је његов најнаивнији и најневинији филм“, рекао је он, те цитирао Рашу Попова да је свет који је Макавејев направио у том филму „рај малих људи“, а да су ликови које тумаче Слободан Алигрудић и Ева Рас „неки савремени Адам и Ева“.

У разговору који је водио Пантелић поменуто је и како су у опусу Макавејева стално присутни игра ероса и танатоса, сексуалност и откривање сопствених страсти, али и свет контраста, идеолошке субверзије, како је он лично имао дечачку потребу да се игра, што је тражио и од својих сарадника, желећи да се на сваком снимању деси нешто непредвиђено и духовито, те да су његови филмови померали границе и као друштвено-политичке провокације и у смислу истраживања нарације и филмског језика.