На 45. Фесту, који се одржава од 24. фебруара до 5. марта, значајан део програма биће одржан и у Југословенској кинотеци, почев од 25. фебруара у обе зграде, са укупно 27 пројекција премијерних и старијих филмова из различитих програмских целина. Популарни београдски фестивал отвориће славна глумица Моника Белучи на свечаној церемонији у Сава центру, уочи пројекције најновијег остварења Емира Кустурице На млечном путу, док ће на затварању, у истој дворани, бити приказана Тишина Мартина Скорсезеа.

 

На млечном путу (On the Milky Road, 2016)

У три такмичарска и више других програма учествоваће 95 премијерних филмова, а већ се знају први добитници награде Београдски победник. Ово признање за изузетан допринос филмској уметности добиће шпански редитељ Карлос Саура и српски глумац, продуцент и редитељ Љубиша Самарџић.

Најављујући фестивал директор Кинотеке и уметнички директор Феста Југослав Пантелић истакао је да се за 45 година много тога променило, али да Фест остаје константа као велика филмска гозба која нуди и ауторске филмове и хитове, и остварења мањих националних кинематографија и кандидате за Оскара.

Главни такмичарски програм – међународни, са 15 филмова, представља тематски различита остварења, од оних која се баве актуелним злом тероризма, као што су Црни ветар Хусеина Хасана Алија (Ирак, Сирија) и Лајла М. холандске ауторке Мијке де Јонг, до носталгичне приче о времену плавих школских кецеља у словачко-чешком филму Учитељица Јана Хребејке или грчког фестивалског и биоскопског хита Топлотни удар Аргириса Пападимитропулоса.

Ту су и два филма из Хрватске – Горан у режији Невиа Марасовића и одличан деби Хане Јушић Не гледај ми у тањир, као и Ноћни живот познатог словеначког аутора Дамјана Козолеа. По два филма стижу из Ирана – Инверзија Бехнама Бехзадија и Маларија Парвиза Шахбазија, а из Русије – (М)Ученик Кирила Серебреникова и Пикова дама Павела Лунгина. У конкуренцији су и Ева Хаима Табакмана (Израел), Хартстон Гудмундура Арнара Гудмундсона (Данска, Исланд), Ови дани Дјузепеа Пичионија (Италија) и Торил Лорена Тејсиера (Француска).

Национални такмичарски програм на 45. Фесту има седам филмова, од којих су два премијере – Реквијем за госпођу Ј. Бојана Вулетића и Afterparty Луке Бурсаћа. Селекциона комисија, чија је председница била филмска критичарка Сандра Перовић, а чланови редитељи Никола Љуца и Стеван Филиповић, уврстила је и филмове Дневник машиновође Милоша Радовића, Јесен самураја Данила Бећковића, Сви северни градови Данета Комљена, Ветар Тамаре Дракулић и Инкарнација Филипа Ковачевића.
Председник жирија за међународни програм биће редитељ Срдан Голубовић, а за национални програм хрватска глумица Ксенија Маринковић.

Покровитељ награда за домаћи филм, као и организатор индустријског програма Fest Forward је Филмски центар Србије, чији је директор Бобан Јевтић најавио панеле на тему биоскопа и дистрибуције, уз учешће представника филмских центара из региона.

Трећи такмичарски програм Границе, у селекцији Младена Ђорђевића, ове године бави се брисањем граница између документарног и играног филма. Ђорђевић је одабрао и атрактиван програм жанровских филмова под називом Thrills and kills.

Фест приказује и филмове у главном програму ван конкуренције, а разноврсан садржај нуде и програми Фест 45 Гала, Фест 45, Фокус Европа, Фест класик, Специјалне пројекције и Плазма фестић, за најмлађу публику.

Она (Elle, 2016)

Пред београдску публику стижу у свету већ награђивани филмови, фаворити за Оскара и остварења познатих редитеља, као што су Она Пола Верховена, са Изабел Ипер, Џеки Пабла Ларена, са Натали Портман у насловној улози, Ноћне звери Тома Форда, Месечина Барија Џенкинса, По цену живота Дејвида Мекензија, Манчестер на мору Кенета Лонергана, Трговачки путник Ашгара Фархадија, Краљица Шпаније Фернанда Труебе, славног шпанског редитеља који ће бити гост Феста. Ту су и Били Лин – Херој Анга Лија, Со и ватра Вернера Херцога, Дивни дани у Аранхуезу Вима Вендерса, Тајни записи Џима Шеридана, Америчка драга Андрее Арнолд, То је само крај света Гзавијеа Долана…

Дворане Кинотеке право су место за Фест класик. У том програму биће приказани документарци о Абасу Кјаростамију и Стенлију Кјубрику, рестаурисана копију играног филма Никите Михалкова Очи чорније израђена у Италији и документарац Београд, престоница Краљевине Југославије Војина Ђорђевића (1932.), чија је рестаурација обављена у Југословенској кинотеци, а такође Скупљачи перја Александра Саше Петровића и то тачно 50 година од премијере, затим Ватрене кочије Хјуа Хадсона, госта 45. Феста…

Очи чорније (Очи чёрные, 1987)

У Кинотеци ће, уз понеки филм из готово свих програмских целина, моћи да се виде и Специјалне пројекције. Ту је уврштен изузетни словеначки филм Хјустон, имамо проблем Жиге Вирца, који је потенцијални хит, а у Београду је приказиван свега неколико дана, те је одлучено да нову шансу добије управо на Фесту.

Специјалну пројекцију, у складу са фестивалским трендом у свету, имаће и један телевизијски пројекат, те ће у Кинотеци бити приказане прве две епизоде хрватске серије Новине редитеља Далибора Матанића

Листа гостију још није дефинитивна, али се зна да поред Монике Белучи, Карлоса Сауре, Фернанда Труебе и Хјуа Хадсона долазе аутори или чланова екипа готово свих филмова из међународног такмичарског програма и многи редитељи и глумци из региона.

Оснивач Феста, Скупштина Града Београда издвојила је за 45. издање буџет од 24 милиона динара, што је пет милиона више него прошле године. Очекује се и финансијска подршка Министарства културе Србије, а организатор Феста – Центар београдских фестивала већ је обезбедио помоћ и сарадњу великог броја компанија, међу којима је генерални спонзор Лукоил.

Поред уобичајених сала – у Сава центру, Дому омладине Београда, Дворани културног центра, Кинотеци, Синеплексу и Фонтани, пројекције ће се одржавати и у Центру за културу Сопот и биоскопу „Влада Дивљан“ УК Палилула. Цене карата су од 250 до 400 динара, за отварање 500 динара.

Продаја улазница почиње 4. фебруара, а цене за Кинотеку су 300 и 350 динара, у зависности од термина. Радно време благајне Кинотеке у Узун Мирковој је од 16 до 21 сат, у Косовској од 17 до 20 сати, односно до почетка последње пројекције.