Програм Фест класик, који се у оквиру 45. Феста одржава у дворанама Југословенске кинотеке, приказаће неке старије филмове учесника и гостију овогодишњег фестивала, међу којима су редитељи Карлос Саура, Фернандо Труеба, Хју Хадсон, глумица Моника Белучи и други, као и значајна домаћа остварења чије су премијере биле пре тачно 50 година, а подсетиће и на недавно преминуле великане Анджеја Вајду и Абаса Кјаростамија.

 

Почасни гост Феста, овогодишњи добитник награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности је шпански редитељ Карлос Саура. Публика у Кинотеци моћи ће да види његов филм Фадо из 2007. године, у којем прати португалску музичку сцену. Саура је већ дуго посвећен музичком филму у играној и документарној форми (Танго, Фламенко, фламенко), а на 45. Фесту представља свој најновији филм Јота де Саура, о мање познатом музичком и плесном облику јота.

Још један шпански редитељ Фернандо Труеба на Фест стиже са новим делом Краљица Шпаније, док су за Фест класик одабрани познати и вољени филмови у жанру комедије, драме и романсе – Бел епок (Belle Epoque) из 1992. године, који је освојио Оскара за најбољи страни филм и Девојка твојих снова (La niña de tus ojos, 1998.), која је добила чак седам националних Гоја награда, укључујући оне за најбољи филм и за најбољу главну глумицу – Пенелопе Круз.

Славну глумицу Монику Белучи, која ће свечано отворити 45. Фест уочи пројекције филма На млечном путу, у којем игра уз редитеља Емира Кустурицу, публика Фест класика гледаће и у улози лепотице Малене у истоименом филму италијанског редитеља Ђузепеа Торнатореа (2000).

Фест класик приказује и култни филм ветерана британске кинематографије Хјуа Хадсона Ватрене кочије (Chariots of Fire, 1981.). Ова биографска, спортска драма освојила је четири Оскара (за најбољи сценарио, фотографију, костим и музику), а и сам Хадсон је био номинован за најбољу режију.

Чувени глумац Раде Шербеџија на 45. Фесту учествује са филмом Ослобођење Скопља, у којем игра и који је режирао заједно са сином Данилом Шербеџијом, а Фест класик подсетиће на његову улогу у изузетном филму Крсте Папића Представа Хамлета у Мрдуши Доњој (1974.), у којем му је партнерка била Милена Дравић.

У овом програму биће приказана и филмску драма Ремингтон (1988) југословенске продукције, један од раних радова словеначког аутора Дамјана Козолеа, чија је нова крими драма Ноћни живот уврштена у главни такмичарски програм 45. Феста.

На значајне годишњице југословенске и српске кинематографије скреће се пажња пројекцијама два антологијска филма из 1967. године. То су Скупљачи перја Александра Саше Петровића, који је у Кану добио Гран при жирија и награду Фипресци, те био номинован за Оскара у категорији страног филма, као и Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ Душана Макавејева. Ово контраверзно остварење добило је и римејк, у режији групе аутора, а публика Феста видеће га у програму Microwave.

Најстарији филм на Фест класику је документарац из 1932. године Београд, престоница Краљевине Југославије у режији Војина Ђорђевића. Биће то премијера рестаурисане дигиталне копије (у трајању од 56 минута), која је израђена у Југословенској кинотеци.

Са рестаурисане копије, израђене у Италији, моћи ће да се види играни филм Очи чорније (Очи чёрные, 1987) славног руског редитеља Никите Михалкова.

Фест класик приказује и филмове двојице великана светске кинематогафије преминулих прошле године – Илузије (2016) пољског редитеља Анджеја Вајде и Као неко заљубљен (2012) иранског редитеља Абаса Кјаростамија.

На програму је и краткометражни филм групе домаћих и страних аутора Недостаје ми Соња Хени (I Miss Sonia Henie, 1971), југословенска продукција која је у доба почетака Феста окупила Душана Макавејева, Пуришу Ђорђевића, Милоша Формана, Пола Морисија…