Кинотека је фебруарски циклус Великани светског филма посветила француском редитељу Жан Лик Годару, док ће у другим циклусима бити представљени опуси Алфреда Хичкока, Ђузепе де Сантиса, Ејбела Фераре. Уз Фестивал иранског филма, циклус Дистопијски филм по избору хрватског филозофа Срећка Хорвата, маратон на тему мјузикла, на програму су и филмови француске диве Изабел Ипер, али и српског глумца у источнонемачким вестернима Гојка Митића.

 

Џејмс Стјуарт и Алфред Хичкок на снимању филма Човек који је сувише знао (The Man Who Knew Too Much, 1956)

Већ 1. фебруара у сали у Узун Мирковој улици почиње циклус славног британског редитеља Алфреда Хичкока, који је највећи део каријере остварио у Америци. До 7. фебруара биће приказано чак 14 филмова тог мајстора саспенса, од Уцене из 1929. преко култних Назови М ради убиства, Прозор у двориште, Вртоглавица, Психо, Птице, до филма Марни из 1964. године.

Од 8. до 12. фебруара биће одржан Фестивал иранског филма, са пет нових остварења те значајне кинематографије, снимљених у периоду 2013-2016. година. На програму су Где је кућа мог друга Абаса Кјаростамија, Мелбурн (Нима Џавиди), Риба и мачка (Шахрам Мокри), Телохранитељ (Ебрахим Хатамикиа), Где су ми ципеле (Киумарс Пурхамад) и Слатки укус маште Камала Табризија.

Циклус Великани светског филма: Жан-Лик Годар подсетиће од 13. до 19. фебруара на стваралаштво једног од родоначелника француског новог таласа. Међу одабраним филмовима су култни До последњег даха (1960) са Жан-Пол Белмондом и Џин Сиберг, затим Жена је жена са Белмондом и Аном Карином, Живети живот и Необична банда, поново са Аном Карином, Презир са Брижит Бардо и Мишелом Пиколијем, али и документарац Далеко од Вијетнама (1967), у режији Годара и других аутора. Уз овај циклус биће одржане две трибине под насловима Експлозија слободе и Крај револуције је увек почетак нове, затим глумачки перформанс са сценама из Годарових филмова и прмоција књиге “Годард” издавачке куће Сандорф.

Програм Сећање на… 20. фебруара посвећен је редитељу и сценаристи, филмском критичару и теоретичару Динку Туцаковићу, дугогодишњем управнику Музеја кинотеке, који је преминуо 19. фебруара 2013. године. Биће приказан његов последњи дугометражни играни филм Доктор Реј и ђаволи (2012).

Од 21. до 24. фебруара одржава се циклус Гојка Митића, српског глумца који је стекао велику популарност 60-их и 70-их година играјући ликове индијанаца у некадашњој источнонемачкој кинематографији. Одабрано је седам филмова међу којима су Велика змија, Благо индијанског резервата, Велики поглавица.

Током фебруара на дневним пројекцијама у новој згради Кинотеке доминираће глумац Питер Селерс у програму “на бис”, те ће поново моћи да се виде хитови као што су Повратак Пинк пантера Блејка Едвардса или Доктор Стрејнџлав Стенлија Кјубрика.

Од 25. фебруара Кинотека ће на обе своје адресе угостити програме 45. Феста.

У Музеју кинотеке у Косовској улици на почетку месеца биће обележена стогодишњица рођења великог италијанског редитеља Ђузепеа де Сантиса. Од 3. до 5. фебраура на програму је девет његових филмова – од документарца Дани славе (1945), преко играних Горак пиринач, са Силваном Мангано и Виториом Гасманом и Нема мира међу маслинама, са Рафом Валонеом и Луциом Босе, до италијанско-југословенске копродукције Цеста дуга годину дана (1958), у којој су играли Гордана Милетић и Ивица Пајер.

У програму Роберт Алтман на бис од 7. до 10. фебруара биће репризирано девет филмова америчког редитеља коме је прошлог месеца био посвећен циклус Великани светског филма. Биће то прилика да се поново виде класици МЕШ, Нешвил, Кратки резови

Интересантан програм припремљен је за викенд 11. и 12. фебруара – Мачке на филму, са шест америчких продукција међу којима су Црна мачка Едгара Г. Улмера, Мачка из свемира Нормана Токара, али и Доручак код Тифанија Блејка Едвардса.

Француској и светској филмској диви Изабел Ипер посвећен је програм 14. фебруара са три филма у којима је остварила неке од својих значајних рола: Крик живота Жан-Луја Бертучелија, Плетиља чипки Клода Горете и Осам жена Франсоа Озона.

Роберт Дувал у дебитантском филму Џорџа Лукаса THX 1138 из 1971. године

У редовном програму Кинотеке Мој избор овог месеца гост је млади хрватски филозоф и филмски критичар Срећко Хорват, који је понудио циклус Дистопијски филм. На његовој листи су познате С/Ф драме, С/Ф хорори, али и драме из медијског света: Дан када је Земља стала Роберта Вајза, THX 1138 Џорџа Лукаса, Они живе Џона Карпентера, ТВ мрежа Сиднија Ламета…

Тема Филмског маратона у фебруару је мјузикл, па ће љубитељи тог жанра уживати 18. и 19. фебруара уз чак 12 филмова америчке, совјетске и више европских продукција. Маратон у суботу у подне отвара Воли ме ноћас (1932) Рубена Мамулијана, а после филма Да заиграмо, са чувеним паром Фред Астер – Џинџер Роџерс, Пролећа Григорија Александрова, Американца у Паризу Винсента Минелија, Томија Кена Расела и других, затвара Лак за косу (2007) Адама Шенкмена.

Шок коридор 20. и 21. фебруара представља Ејбела Ферару са шест филмова тог америчког редитеља из 80-их и 90-их година, међу којима су Крадљивци тела, Зли поручник, Краљ Њујорка.

Програми Нема среда и Документарни четвртак, које је Кинотека увела ове године, приказаће у среду 22. фебруара три играна филма немачког аутора Фридриха Вилхелма Мурнау из 20-их година: Носферату, Последњи човек и Фауст, а у четвртак 23. фебруара Британски документаристички покрет са шест краткометражних документараца од Рибарских бродова Џона Грирсона из 1929. до филма Пожари су почели Хемфрија Џенингса из 1943. године.